Ameriški organi po letu dni analize blockchaina aretirali več deset spletnih preprodajalcev mamil

Matej Huš

29. jun 2018 ob 00:54:23

Ameriški organi pregona so več kot leto dni kot vabo vzdrževali zaseženo stran za pranje bitcoinov na Toru, v katero so se ujeli številni preprodajalci mamil in drugih prepovedanih snovi. V 19 zveznih državah so že aretirali več kot 35 posameznikov, zasegli 3,6 milijona dolarjev gotovine in zlata, več kot 2000 bitcoinov, okrog 100 kosov orožja in večje količine mamil ter zdravil na recept.

Doslej so se akcije proti internetni preprodaji mamil osredotočale na identifikacijo upravljavcev spletnih tržnic in njihovo zapiranje, kar pa ni prinašalo dolgoročnih rezultatov. Čeprav smo brali o odmevnih zaprtjih Silk Roada, Silk Roada 2.0 in AlphaBaya, so se preprodajalci v večini zgolj preselili na novo tržnico. Zaradi tega so se sedaj lotili samih preprodajalcev. V akciji so sodelovali uslužbenci pravosodnega ministrstva, tajne službe, pošte, agencije za boj proti drogam (DEA) ter carinske službe za nacionalno varnost (HSI). Klasične legalne menjalnice bitcoinov zahtevajo identifikacijo komitentov, zato jih zlikovci ne uporabljajo tako radi. Problematične pa so strani na Toru, ki so namenjene pranju bitcoinov, in v zameno za zajetno provizijo bitcoine pretopijo v kakšno drugo kriptovaluto ali ameriške dolarje, ne da bi za stranko ostala sled.

Podrobnosti zaradi poteka preiskave niso razkrili. Za zdaj vemo, da so enkrat lani zasegli eno izmed tovrstnih nezakonitih menjalnic, nato pa so jo pod budnim očesom organov pregona še leto dni pustili obratovati in zbirali informacije o strankah. Uporabljali so orodja za analizo dogajanja na blockchainu in tako pridobili podatke o identiteti več kot 75 posameznikov, ki so preprodajali mamila. Agent HSI-ja Angel Melendez je na novinarski konferenci povedal, da je prav transparentnost blockchaina ena izmed največjih ovir, ko jo imajo kriminalci pri skrivanju svojih zaslužkov.