Bitcoin nič kaj anonimen, kriminalci imajo raje zcash in monero

Matej Huš

28. jan 2018 ob 19:28:34

Raziskovalci z Univerze v Katarju so pokazali, da transakcije z bitcoini niso le javne, kar je osnovni koncept njegovega delovanja, temveč tudi nič kaj anonimne, saj tudi leta po izvedbi ni težko povezati naslovov denarnic z resničnimi osebami. To niti ni kakšna večja pomanjkljivost bitcoina, temveč posledica njegovega ustroja in varnostnih praks, ki jih ljudje zasledujemo na internetu. Raziskovalci zaključujejo, da moramo pri vsaki transakciji predpostavljati, da je identiteta sodelujočih znana (ali pa bo nekoč v prihodnosti), če nimamo res dobrih argumentov, zakaj ne bi bila.

V svoji raziskavi so najprej zbrali več deset naslovov, ki so se valjali na straneh na Toru in kamor se upravljavci strani na Toru pričakovali donacije in podporo. Potem so zbrali še več tisoč naslovov, ki so bili dostopni na odprtem delu interneta. Z analizo so lahko pokazali, da so številne donacije, za katere so darovalci pričakovali anonimnost, v resnici zelo javne. Deanonimizirali so tudi nakazila na zdaj že nedelujočo spletno tržnico Silk Road, kjer so za številne lahko odkrili veliko osebnih podatkov. Pri tem poudarjajo, da so uporabljali le podatke, ki so bili prosto dostopni na internetu. Organi pregona in obveščevalne službe, ki imajo dostop še do drugih podatkov oziroma jih lahko zahtevajo od upravljavcev strani, imajo še večje možnosti identifikacije.

Zaradi tega se tudi kriminalci počasi odpovedujejo bitcoinu, dodajajo. Ne samo zaradi njegove naraščajoče vrednosti in fluktuacij, temveč zaradi pomanjkanja anonimnosti. Ocenjujejo, da je bilo leta 2012 kar 30 odstotkov transakcij z bitcoini nezakonitih, danes pa jih je manj kot odstotek. Kriminalci se raje zatečejo h kriptovalutama monero in zcash, ki sta bolj anonimni.