Ogrožen ekološki sloves Danske?

Dare Hriberšek

27. jun 2018 ob 07:17:54

Danska, znana po trajnostnih virih energije in prebivalstvu, ki množično kolesari, bo do leta 2030 za približno desetino povečala svoj ogljični odtis. To izhaja iz memoranduma vlade, ki so ga uspeli pridobiti tamkajšnji mediji. Krivci so Apple, Facebook, Google in drugi tehnološki velikani, ki nameravajo v bližnji prihodnosti tam zgraditi svoje podatkovne centre. Načrti kažejo, da se utegne na ozemlju Danske v naslednjih dvanajstih letih pojaviti vsaj šest takih naložb.

Po ocenah danskega elektrogospodarstva bi že en sam podatkovni center njihovo porabo elektrike dvignil za 4 odstotke. To bi pomenilo, da bodo morali prebuditi tri velike termoelektrarne na premog, ki so jih pred leti za vsak slučaj pustili pri življenju. Taki centri namreč veljajo za energetsko strahotno potratne, kar potrjujejo podatki iz drugih držav, denimo ZDA. Tako naj bi industrija, povezana z našimi komunikacijami, do leta 2025 porabila petino svetovne električne energije. Ključna razloga za nujnost gradnje novih centrov, sta povečana uporaba računalniškega oblaka za pretočne video storitve in zanimanje za rudarjenje kriptovalut.

Poleg hladnejšega podnebja, je Danska privlačna tudi zato, ker skoraj polovico svoje elektrike pridela s pomočjo vetrnih turbin, obenem pa je že nekaj časa znana kot presečišče mednarodnih podatkovnih vodov. Država že desetletja živi stabilno politično življenje brez prevratov, prizanašajo pa ji tudi velike naravne nesreče. Vse našteto je kot nalašč za gradnjo sodobne podatkovne infrastrukture.