Tokrat so na nogah Microsoftovi zaposleni

Dare Hriberšek

23. feb 2019 ob 21:01:34

Najvišje vodstvo Microsofta, med njimi tudi izvršni direktor Satya Nadella, je prejelo odprto pismo skupine zaposlenih. V njem slednji zahtevajo odstop od pogodbe z ameriško vojsko, po kateri bi ji Microsoft dobavil vojaško različico Hololens, imenovano Integrated Visual Augmentation System oz. IVAS. Pogodba je vredna 487 milijonov ameriških dolarjev, vojska pa bi v zameno prejela 100.000 naglavnih kompletov za obogateno resničnost. Pentagon je posel v času sklenitve pogodbe opisal kot način "za povečanje smrtonosnosti, saj bodo lahko zaradi boljšega zaznavanja in odločanja napadli prej, preden to lahko napravi nasprotnik."

Zaposleni so še zapisali, da so ogorčeni, ker bo nekdo orodja, ki so jih izdelali, uporabil za bolj učinkovito ubijanje. Kot pravijo, sami službe v Microsoftu niso sprejeli zato, da bi razvijali orožja, zato zahtevajo pravico do soodločanja glede namembnosti izdelkov, ki so jih pomagali razviti. Pismo še poudarja, da je Microsoft s to pogodbo zakoračil med proizvajalce orožja.

Delavci zdaj zahtevajo odstop od pogodbe, prenehanje del na razvoju orožij, javno zagotovilo, da se družba ne bo ukvarjala z oboroževalnimi tehnologijami in vzpostavitev zunanje etične komisije, ki bo v bodoče nadzorovala politiko podjetja. Microsoft je sicer podoben upor doživel že lansko leto, ko so zaposleni zahtevali, da podjetje preneha nuditi svoje oblačne storitve ameriškemu Uradu za imigracijo in carine (Immigration and Customs Enforcement oz. ICE), ki naj bi udejanjal protimigracijsko politiko predsednika Trumpa.

Odzvali so se tudi že predstavniki Microsofta, in sicer, da jih veselijo povratne informacije od zaposlenih, da pa - kot so poudarili že v času jesenskega protesta - bodo še naprej zagotavljali svoje tehnologije tudi obrambnemu ministrstvu in z njim ameriški vojski. Pri tem pa bodo kot aktivni državljani pazili na pomembna etična vprašanja, povezana z umetno inteligenco in vojsko.