Alžirija bo med maturo ugasnila internet po celotni državi

Matej Huš

22. jun 2018 ob 14:26:51

V Alžiriji se je v sredo začelo izpitno obdobje, ko dijaki opravljajo zaključne nacionalne preizkuse znanje, ki bo trajalo do ponedeljka. To predstavlja velik izziv tudi za goljufe, ki so bili v preteklih letih zaradi modernih tehnologij zelo uspešni, zato so se letos oblasti odzvale z radikalno rešitvijo. Eno uro po začetku posameznega izpita bodo v Alžiriji ugasnili mobilni in fiksni internet. Izklopi, skupaj jih bo 11, bodo na ravni celotne države.

Velike težave
so imeli z maturo leta 2016, ko so vprašanja iz izpitnih pol pricurljala na internet že pred ali med testi. Lani so zato oblasti zaprosile ponudnike dostopa do interneta, da bi v tem občutljivem času blokirali dostop do družbenih omrežij, a to ni zaleglo. Letos bo Facebook blokiran v celotnem obdobju, internet pa bodo izklapljali med samimi izpiti. Pred učilnicami in dvoranami, kjer bodo izpiti potekali, bodo nameščeni detektorji kovin, najstrožje pa bo prepovedan vnos elektronskih naprav. V tiskarnah, kjer se pole natisnejo, so namestili dodatne nadzorne kamere in jih opremili z motilci mobilnega signala.

Alžirska ministrica za šolstvo Nouria Benghabrit je za časnik Annahar povedala, da z ukrepi niso najbolj zadovoljni, a da niso mogli zgolj stati ob strani in čakati na morebitno uhajanje informacij. Da misli resno, kaže analiza mednarodnega prometa, ki ima v Alžiriji velike luknje. Seveda nasprotniki ukrepa s tako drastičnimi potezami niso zadovoljni. SMEX, ki se zavzema za prost dostop do interneta v arabskem svetu, opozarja, da so navedbe o razširjenjem goljufanju in uhajanju informacij prikladni izgovori, a da vlada nikoli ne posreduje nobenih številk, kako razširjen je ta problem.

Ni pa Alžirija edina, ki to počne. V preteklih letih so večje ali manjše blokade interneta med zaključnimi izpiti izvedli tudi Indija, Irak, Sirija in Etiopija. Izklopi interneta imajo velik vpliv na gospodarstvo, saj marsikod brez interneta ne morejo normalno delati. Prav tako kažejo, kakšno moč imajo države, da internet izklopijo še v kakšnih drugih primerih. V manj demokratičnih režimih je to pogosto ob protestih in širjenju režimu nenaklonjenih informacij. K sreči so Alžirci vsaj objavili urnik izklopov.