Astronavtom na MVP se bo pridružil AI sodelavec

Dare Hriberšek

17. jun 2018 ob 22:03:18

Konec meseca bo v okviru 15 oskrbovalne misije, ki jo bo na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) ponesla SpaceXova raketa Falcon 9, tudi neobičajen potnik. Astronavtom se bo namreč pridružil CIMON (Crew Interactive Mobile CompanioN), prvi avtonomni leteči asistent. Zasnovali so ga pri Airbusu in na Ludwig-Maximilians-Universität v Münchnu, IBM pa je prispeval možgane, saj bo robot uporabljal Watsonovo tehnologijo umetne pameti.

CIMON bo sposoben poslušati in razumeti navodila, posadki MVP pa bo pomagal z branjem različnih procedur in navodil (v ta namen ima prednaložene načrte in navodila za Kolumbusov modul MVP), prikazovanjem teksta in videa ter odgovarjal na najrazličnejša vprašanja. Obenem bo zaznaval razpoloženje posameznih članov posadke in dobljene podatke uporabljal pri komunikaciji z njimi. Ima pa tudi konkretne naloge, saj bo na poti okoli zemlje eksperimentiral s kristali, se s pomočjo videov učil sestaviti Rubikovo kocko, sodeloval pa bo tudi pri medicinskem poskusu, kjer bo služil kot leteča kamera, ki bo samodejno dokumentirala postopke. Na kasnejših misijah bo CIMON spremljal tudi odnose med člani posadke, zlasti učinke, ki se pojavijo v majhnih skupinah, ki dlje časa delajo in živijo skupaj. Lahko si mislimo, da gre za preučevanje efektov, ki se lahko pojavijo med daljšimi potovanji, denimo tistemu, ki bo nekoč človeštvo vodilo na Mars.
Znanstveniki še menijo, da bodo podobni droidi kmalu našli delo tudi na zemlji, denimo v bolnišnicah in podobnih ustanovah.

CIMON tehta okoli 5 kilogramov in je velik kot žoga medicinka. Prve osnove interakcije s homo sapiensi je robot osvojil že na tleh, saj so ga opremili s fotografijami in posnetki glasu astronavta Evropske vesoljske agencije Alexandra Gersta, ki bo tudi eden ključnih sodelavcev eksperimenta. Svoj mini vesoljski krst je CIMON doživel že v mesecu marcu, saj so med paraboličnim letom preizkusili in zoptimizirali njegovo vodljivost in navigacijo v breztežnostnih pogojih.

R2D2 torej postaja realnost. Pa smo gotovi, da se pod prijaznim nasmeškom ne skriva kak Hyperdyne Systems 120-A/2?