Intel ob jubileju dosegel 5,0 GHz, jeseni 28-jedrnik

Matej Huš

5. jun 2018 ob 17:40:46

Nič posebnega niso procesorji, ki so jih navdušenci uspeli naviti prek 5,0 GHz. A po drugi strani procesorjev, ki bi tovarniško dosegali tolikšno frekvenco, ni. Dvigovanje takta se je ustavilo že pred leti, odtlej pa Intel, AMD in ARM povečujejo število jeder in z novimi ukazi ter učinkovitejšo izvedbo izboljšujejo drobovje. Zato je zelo razveseljujoča vest, da je Intel ob prihajajoči 50. obletnici, ki jo bo praznoval prihodnji mesec, pripravil procesorje, ki s tovarniškimi nastavitvami (resda v načinu Turbo) dosegajo 5,0 GHz. Procesor Intel Core i7-8086K bo na voljo v omejenih količinah in bo imel maksimalno (Turbo) frekvenco 5,0 GHz. Osnovna frekvenca tega šestjedrna procesorja bo 4,0 GHz, imel bo 12 MB tretjenivojskega predpomnilnika in 95 W toplotnega odtisa, prodaja pa se začne v petek. Pričakovati je, da bo stal okrog 400 dolarjev.

Kot vidimo iz specifikacij, gre za naslednika procesorja Intel Core i7-8700K, ki teče s 3,7/4,7 GHz. V ostalih pogledih sta si procesorja zelo podobna, saj imata oba enako število jeder, niti, enako količino predpomnilnika, enak grafični čip in porabo energije. Mimogrede povejmo še, da je Intel hkrati z napovedjo novega procesorja pokazal tudi delujoč računalnik, v katerem je bil 28-jedrni procesor s 5,0 GHz. To pričakujemo jeseni.

Intelov podpredsednik Gregory Bryant je dejal, da želijo z novim modelom počastiti 50-letnico podjetja. Pojasnil je, da kljub čedalje popularnejšim alternativam osebni računalnik še vedno ostaja jedro računalništva. Raziskave kažejo, da 80 odstotkov ljudi še vedno stopi k osebnemu računalniku, ko morajo nekaj resnično narediti. Zato so pomembni tudi procesorji zanje. Do konca leta Intel načrtuje novo družino X ter novo generacijo Core S. Prenosni računalniki (2-in-1) pa bodo dobili čipe Whiskey Lake v družini U in Amber Lake v družini Y.