Tesla na daljavo spremenila zavorne karakteristike vozil

Matej Huš

3. jun 2018 ob 11:35:07

Ta teden se je zgodilo nekaj nenavadnega. Avtomobili Tesla Model 3 so čez noč skrajšali zavorno razdaljo in postali varnejši. Pred dvema tednoma je revija Consumer Reports ameriške potrošniške organizacije grajala ta isti model, češ da ima z naskokom najdaljšo zavorno razdaljo, ki je slabša celo od Forda F-150 (ki je poltovornjak). Tesla Model 3 je za zaustavitev pri hitrosti 96 kilometrov na uro potreboval 46 metrov, omenjeni ford pa 44 metrov. Z omenjeno organizacijo ima Tesla zelo pestro zgodovino, a to za današnjo zgodbo ni bistveno.

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, se je najprej odzval z negodovanjem, kako da je zgodba zelo čudna in da so očitno testirali enega izmed zgodnejših preizkusnih modelov. Nadaljeval je z besedami, da gre očitno za težavo, ki jo je mogoče popraviti z enostavno nadgradnjo programske opreme na daljavo (over-the-air update, OTA). In res ni trajalo dolgo, da je Musk izpolnil obljubo, da bo Model 3 imel krajšo zavorno pot od primerljivih vozil. Danes se Model 3 ustavi v 40 metrih. Kaj se je zgodilo v tednu dni, da se je zavorna pot skrčila za več kot 10 odstotkov?

Tesla je res izdala OTA, ki jo vozila avtomatično namestijo. V zadnji OTA so izboljšali zavorni sistem in tesle sedaj zavirajo odločneje. Consumer Reports je oceno popravil in Tesli Modelu 3 dodelil visoko oceno, strokovnjaki pa pravijo, da česa takšnega še niso videli. Po eni stran igre za izjemen dosežek, po drugi strani pa vzbuja strah. Nihče namreč uradno ne ve, kaj je bilo z zavorami narobe in zakaj so sedaj toliko boljše. Predvsem pa kako je mogoče, da je Tesla to uredila v enem tednu. V Volkswagnu ali General Motorsu bi v tem času verjetno ravno ugotovili, kdo je za to sploh zadolžen. Že sama testiranja kakršnekoli spremembe pa bi trajala bistveno dlje kot en teden, kaj šele dejansko iskanje potrebne spremembe.

Da se vozila posodabljajo na daljavo in s tem postajajo varnejša, je pozitivno in hvalevredno. Toda ali smo lahko prepričani, da bodo vse posodobitve resnično naredile vozila varnejša. Lahko se primeri, da je v kakšnem popravku hrošč, ki povzroči veliko težav ali celo zakrivi kakšno nesrečo. Tesla že od začetka redno posodablja vozila z OTA in doslej se še ni zgodilo, da bi s tem povzročili resne težave. Nasprotno, izboljšali so asistenčni sistem, videz zaslonov na armaturni plošči in - povečali domet, ko so odklenili celotno kapaciteto baterijo, da so lahko ljudje pobegnili pred hurikanom Irma. Globlji problem je pa je očitno Teslin nadzor kakovosti. Zakaj je morala potrošniška organizacija razkriti, kako slabo zavira tesla? Zakaj tega ni odkrila že Tesla med testiranjem in že od začetka prodajala boljših vozil? In še - ali si želimo avtomobil, ki ga proizvajalec na daljavo popravlja in spreminja, četudi načeloma na bolje. Na internetu se že pojavljajo opažanja posameznikov, kako so njihove tesle po posodobitvah postale počasnejše pri pospeševanju. V starih časih bi zamahnili z roko, a ne pozabimo, da je tudi Apple šele čez več let priznal, da programsko upočasnjuje svoje stare procesorje. Tesla sicer zanika spremembe pri pospeševanju.

Primerov, ko izdelki s posodobitvijo postanejo počasnejši, ne manjka. Moderni procesorji so zaradi lukenj Meltdown in Spectre prejeli posodobitve, ki so jim nekoliko prirezale krila. Popravki so prispeli v nekaj tednih. Volkswagnova vozila so zaradi afere z izpusti prejela posodobitve, ki so jih tudi upočasnile. Nanje smo čakali več kot leto dni. Avtomobilska industrija je sistematična, metodična, konzervativna in počasna. Tesla preizkuša pristop iz računalniške industrije, ki je nasprotje tega. Videli bomo, kako se bo to končalo.