Lastniki avtomobilov ne marajo naročnin

Matej Huš

26. mar 2023 ob 16:12:08

Nova raziskava, ki jo je izvedel AutoPacific, je potrdila, kar smo potihoma predvidevali. Lastniki avtomobilov niso navdušenim nad novim trendom naročnin za dodatne funkcije v avtomobilih, denimo zaradi hitrejših pospeškov ali navigacije. Medtem ko si skušajo proizvajalci avtomobilov na tak način zagotoviti dodaten stabilen tok prihodkov, so potrošniki skeptični.

V raziskavi so hipotetične kupce novih vozil spraševali, katerih 11 dodatnih storitev bi bili pripravljeni doplačati. Te so segale od internetne povezljivosti za naprave v kabini prek WiFi do igranja iger in oddaljenega nadzora nad avtomobilom (npr. vključitev klimatske naprave na daljavo). Rezultati so zgovorni. Pripravljenosti za nakup dodatne opreme kot naročnin je bolj malo.

Še najbolj zaželena je bila povezava z internetom, za katero bi 15 dolarjev mesečno odštelo 30 odstotkov kupcev novih vozil. Približno četrtina bi jih plačala 10 dolarjev za upravljanja z nekaterimi sistemi v vozilu na daljavo, nato pa so odstotki hitro padali. Naročninam za dodatne funkcije so nekoliko bolj naklonjeni kupci električnih vozil kakor klasičnih, kar pripisujejo času na daljših poteh, ki ga vendarle morajo prvi prebiti ob vozilu, ko se to polni.

Razčlemba po starostnih skupinah je takisto pričakovana. Lastniki, ki so stari do 30 do 39 let, so najbolj zainteresirani za naročnine, ker so še v stiku z novostmi, hkrati pa imajo zadostno kupno moč. Najmanj zanimanja je bilo v starostni skupini nad 60 let.