Google bo gradil nov računalniški center na Danskem

Matej Huš

26. nov 2018 ob 08:19:52

Google je napovedal gradnjo novega računalniškega centra, ki ga bodo čez tri leta odprli na danski obali. V kraju Fredericia na jugovzhodu Jutlandije bo leta 2021 zaživel 600 milijonov evrov vreden center. Na Danskem ima dva velika centra že Apple, in sicer prvega od leta 2015, drugi pa bo začel delovati prihodnje leto.

Google poudarja, da bo novi center v celoti poganjala energije iz obnovljivih virov. To so si zagotovili z nakupom PPA (Power Purchase Agreement) za dobavo energije iz danskih vetrnih (na morju in kopnem) elektrarn ter sončnih elektrarn. Podobno je Google storil tudi na Finskem, kjer obnovljivo energijo zagotavljajo švedske vetrne elektrarne.

Center na Danskem bo peti Googlov center. Trenutno imajo po enega v Belgiji, na Finskem, Irskem in Nizozemskem. Vsem državam je skupno hladnejše podnebje, dobra infrastruktura ter izobražena in draga delovna sila, ki pa je tak center v resnici ne potrebuje veliko. Za primerjavo: med gradnjo bo na Danskem projekt zaposloval okrog 1450 ljudi, ki se ukvarjajo z gradbeništvom, po pričetku delovanja pa le še 150-250 ljudi.

Podpredsednik za računalniške centre Joe Kava je dejal, da so se za Dansko odločili zaradi kakovostne digitalne infrastrukture in obilice energije iz obnovljivih virov. Širitev svojih centrov po Evropi bodo še nadaljevali, kjer bodo na prvem mestu še vedno zelene tehnologije.