Windows bo znal pravilno brati Linuxove besedilne datoteke

Matej Huš

9. maj 2018 ob 21:28:24

Ena izmed stvari, ki jih Windows počne pravilneje od Linuxa in MacOS-a, je zaključevanje vrstic v tekstovnih datotekah. Ironično je prav to razlog, da v privzetem urejevalniku golega besedila Beležnici tekstovne datoteke teh dveh operacijskih sistemov niso videti lepo. V Beležnici je vsebina teh datotek stisnjena v eno vrstico. Razlog je nekompatibilnost znakov za novo vrstico. In to se bo v novi verziji Windows z novo Beležnico spremenilo.

Na pisalnih strojih je bilo treba za prehod v novo vrstico storiti dvoje. Treba se je bilo premakniti na začetek vrstice, kar označuje ukaz CR (carriage return), potem pa je bilo treba papir prestaviti za eno vrstico, kar stori ukaz LF (line feed). Zato Beležnica in Windows nasploh še danes vrstice zaključujeta s tema ukazoma - na koncu vrstice v tekstovnih datotekah mora stati CRLF. V Linuxu (in ostalih izpeljankah Unixa) se vrstice zaključujejo le z LF, zaradi česar Windows teh datotek ne prebere pravilno. In obratno, datoteke iz Windows se Linuxu včasih zataknejo. Nasprotno pa klasičen MacOS uporablja za oznako nove vrstice izključno CR. Najbolj prav ima v tem primeru Windows, če upoštevamo zgodovino teh ukazov, a to nam nič ne pomaga, če so datoteke prikazane razsuto.

Zato bo nova Beležnica v Windows odslej razumela tudi LF ali CR kot prehod v novo vrstico. Privzeta možnost za nove datoteke bo še vedno CRLF, bo pa Beležnica razumela tudi druge možnosti in jih pri urejanju ohranjala.

Na prvi pogled gre za majhno spremembo, zlasti ker za resno delo tako ali tako malokdo uporablja Beležnico. Tudi v Windows so namreč na voljo številne zmogljivejše alternative, denimo Notepad++. Toda - gre za pomemben simbolni korak, ki kaže, da se Microsoft zaveda čedalje večje vloge Linuxa in uporabnikom prihaja naproti. Spomnimo, da je Windows dobil tudi bash in podsistem za Linux.