Zaradi izpada strežnikov težave na finski borzi

Matej Huš

22. apr 2018 ob 11:01:28

V sredo zjutraj je za več ur ustavila trgovanje finska borza, ki jo upravlja Nasdaq, ker so izpadli strežniki, ki skrbijo za izvajanje transakcij. Trgovanje se je nadaljevalo šele okrog 15. ure po lokalnem času, težave pa so imeli tudi v Københavnu, Stockholmu, Talinu, Reykjaviku, Rigi in Vilni. Težave je zakrivil požarni alarm, ki se je neupravičeno sprožil.

Ob sprožitvi namreč alarm poskrbi za manjšo eksplozijo, ki posrka kisik iz sobe in tako prepreči širjenje požara. Ob tem pa je nastal močan pok, ki je imel takšno jakost in frekvenco, da je poškodoval diske v strežnikih. Na kolokaciji v Väsbyju v Stockholmu ima namreč podjetje Digiplex strežniško sobo, v kateri skrbijo za finsko borzo in podporo ostalih severnih borz. Nasdaq, ki je zagotavljanje strežnikov naročil pri Digiplexu, pojasnjuje, da so trgovanje nadaljevali, ko se je vzpostavil rezervni sistem. Zakaj je trajalo tako dolgo, da je postal operativen, sedaj preiskuje finski regulator trga. Poudarili so, da je to nedopustno, saj pravila jasno določajo, da mora borza zagotavljati trgovanje brez prekinitev in da mora imeti delujoč rezervni sistem.

Zaradi težav so preklicali vse posle, ki so bili v sredo sklenjeni pred izpadom. V četrtek je švedska državna zakladnica odpovedala prodajo državnih obveznic. Prav tako je finska borza v četrtek delovala brez podpore za visokofrekvenčno trgovanje, saj je zanj potrebna primerna kolokacija, saj šteje vsaka milisekunda. Kdaj bo sistem popravljen ni jasno, saj na Švedskem ni dovolj opreme, da bi čez noč popravili več sto strežnikov.