Branje misli je tu

Matej Huš

7. apr 2018 ob 11:28:42

Raziskovalci na MIT so razvili vmesnik za komunikacijo z računalnikom, ki lahko prepoznava besede, ki jih ne izgovorimo, temveč si jih le predstavljamo v možganih. Gre za prenosno napravo, ki si jo nadenemo na glavo in vsebuje elektrode, ki zaznavajo nevromišične signale na čeljusti in obrazu. Ko si besede "izgovorimo v glavi", se pojavijo značilni signali, ki jih lahko naprava prepozna. Drugače povedano: če si predstavljamo, da smo izgovorili neko besedo, se naše mišice minimalno zdrznejo, česar človek ne more opaziti, lahko pa naprava zazna pripadajoče električne signale. S strojnim učenjem jo potem naučimo, kaj kateri pomeni, tako da jih je sposobna korelirati z dejanskimi besedami. Naprava se imenuje AlterEgo.

Povratna komunikacija poteka prek posebnih "slušalk", ki zvok prenašajo prek obraznih kosti do srednjega ušesa. Na ta način AlterEgo ne ovira normalne zvočne komunikacije z okolico, hkrati pa nam še vedno lahko govori. Vse skupaj povezuje računalnik. Prve raziskave pojava, ki mu pravimo subvokalizacija, so se začele že v 50. letih minulega stoletja, a na področju računalništva je niso uporabljali. Sedaj pa so pokazali, da to gre.

V eksperimentih so ljudem namestili 16 elektrod in jih pozvali, naj si predstavljajo, kako izgovarjajo besede. Izkazalo se je, da je mogoče zbrane signale z elektrod povezati z besedo. To so objavili tudi v članku in pokazali na konferenci. Sedaj pa jim je uspelo to skrčiti na štiri potrebne elektrode, kar pa je že dovolj, da je prototip uporaben. Sestavili so seznam 20 besed in s strojnim učenjem (nevronske mreže) naučili algoritem prepoznavati razlike med njimi.

Arnav Kapur iz MIT Media Lab, ki je vodil razvoj, pojasnjuje, da so želeli razviti platformo, ki spaja človeka in računalnik na nek način, tako da daje vtis normalne razširitve naših sposobnosti zaznavanja. Profesorica Pattie Maes, ki je Kapurjeva mentorica, pojasnjuje, da so mobilni telefoni zelo moteča tehnologija. Ko jih uporabljamo, se ne zavedamo, kaj se dogaja v okolici. Prav tako vzamejo veliko čas - vzeti jih je treba iz žepa, odkleniti, odpreti brskalnik, poiskati termin itd. AlterEgo vse to odpravlja, saj moramo zgolj pomisliti na ključno besedo, pa nam bo odgovoril.