V rastlinjaku na Antarktiki prvikrat pobrali pridelek

Matej Huš

6. apr 2018 ob 00:01:52

V eksperimentalnem rastlinjaku na Antarktiki so brez prsti, dnevne svetlobe ali pesticidov uspešno vzgojili prve užitne rastline. Raziskovalci so obrali 3,6 kilograma solate, 18 kumar in 70 redkev. Do maja naj bi vsak teden nabrali 4-5 kilogramov sadja in zelenjave. Čeprav to ni prvi primer gojenja rastlin v eksotičnih pogojih, saj so tudi na Mednarodni vesoljski postaji že uspeli pridelati zelenjavo, je to prvi tovrstni projekt na Antarktiki, zlasti pa prvi v tolikšnem obsegu.

Rastlinjak je postavljen na nemški postaji Neumayer Station III na robu celine, vodi pa ga nemški vesoljski center (DLR). Semena so posadili februarja, in sicer pridelujejo še paradižnik, poper, baziliko, peteršilj, drobnjak in koriander. Trudijo se še s špinačo in jagodami. Medtem ko je zunaj temperatura padla pod -20 °C, saj se na Antarktiki začenja zima, v rastlinjaku uspeva zelenjava. To ni koristno le za prebivalce postaje, ki so jim zadnje pošiljke sveže hrane pošle konec februarja, temveč tudi v raziskovalne namene. DLR namreč preizkuša načine, kako bi lahko gojili hrano na vesoljskih potovanjih in tujih planetih, denimo Marsu.

Projekt EDEN ISS traja štiri leta in se bo zaključil februarja prihodnje leto. V 4,5 milijona evrov težkem projektu sodeluje več držav (Nemčija, Avstrija, Italija, Kanada, Nizozemska, Švedska, Irska), ki proučujejo gojenje hrane pod umetno svetlobo, v umetnem okolju, z nadzorovanim odmerjanjem hranil. Rastline gojijo v pladnjih, njihovi koreninski sistemi pa so izpostavljeni na spodnji strani. Hranila jim dostavljajo z aeroponičnim sistemom, kar pomeni s sprejanjem neposredno v korenine. Neporabljena hranila reciklirajo. Svetlobo zagotavljajo diode LED, temperatura pa je strogo regulirana glede na cikel dan/noč. Giblje se med 20 in 25 °C. In da, pridelek je užiten.