V ZDA razmišljajo o obveznem pregledu družbenih omrežij vseh prosilcev za vizume

Matej Huš

31. mar 2018 ob 20:26:08

V ZDA se ponovno poigravajo z idejo, da bi se resno lotili preverjanje aktivnosti na družbenih omrežjih za tujce, ki želijo vstopiti v državo. Samo po sebi to ni nič novega - že več kot leto dni imajo ameriški uradniki na meji navodila, da v ne tako redkih primerih preverijo mobilne telefone, Facebook in druga družbena omrežja. Že lanskega februarja so se pojavile tudi razprave o obvezni izročitvi gesel. Zgodba se ponavlja, le da želijo sedaj postopek razširiti na vse prosilce za vizum.

V petek je zunanje ministrstvo objavilo osnutek predloga, po katerem bi med zahteve za izdajo vizuma za vstop v ZDA uvrstili pregled aktivnosti na družbenih omrežjih v zadnjih petih letih. Tak ukrep bi prizadel okrog 15 milijonov ljudi, ki vsako leto vstopijo v ZDA, ne bi pa vplival na državljane iz programa visa waiver, ki vizumov ne potrebujejo. Med njimi so tudi Slovenci, na katere sprememba torej ne bi neposredno vplivala. Doslej so te podatke pregledovali le o ljudeh, ki so potovali na sumljiva območja ali so bili kako drugače deležni posebne obravnave. Predlagana sprememba pa to nekritično razširja na vse prosilce za vizum.

Sedaj se je začelo 60-dnevno obdobje, v katerem lahko zainteresirana javnost poda komentarje na predlagano novost. Potem bo Office of Management and Budget presodil, ali se bo novost tudi sprejela. Pred letom dni je Oddelek za domovinsko varnost v svojem poročilu izpostavil, da dotedanje avtomatično preverjanje družbenih omrežij ni prineslo nobenih prednosti. Tudi zaradi tega je lani ameriška vlada začela iskati komercialne partnerje, ki bi ponudili orodja za avtomatizirano preverjanje profilov.