Južna Koreja uvaja vizume za digitalne nomade

Matej Huš

29. dec 2023 ob 22:36:31

V Južni Koreji bodo z začetkom novega leta uvedli vizum za digitalne nomade, ki je namenjen zaposlenim, ki lahko delo opravljajo na daljavo in pri tem dobro zaslužijo. Vizumi bodo omogočali povsem legano delo iz Južne Koreje za največ dve leti, kar bo bistveno enostavneje kot doslej, ko so morali digitalni nomadi vstopati kot turisti. Pogoji za novi vizum so predvsem finančni: letni zaslužek bo moral znašati vsaj 84,96 milijona vonov (60 tisoč evrov), kar je dvakrat več od povprečnega bruto nacionalnega dohodka (GNI).

Za digitalni vizum bo moč zaprositi na konzularnih predstavništvih države, poleg dokazila o zadostnem zaslužku pa je potrebna še pogodba o zaposlitvi, potrdilo iz kazenske evidence in urejeno zdravstveno zavarovanje s kritjem za tujino v višini vsaj 70 tisoč evrov, kar omogoča zdravljenje in vrnitev v domovino v primeru hude bolezni. Novi vizumi so namenjeni polnoletnim, ki lahko s seboj preselijo tudi zakonca in mladoletne otroke. Z vizumom se ne bo možno potegovati za zaposlitev v južnokorejskih podjetjih.

Digitalni nomadi so v zadnjem desetletju postali pogost način dela za ljudi, zlasti mlajše, ki si to lahko privoščijo. Najpopularnejši poklici so programerji, oblikovalci, ustvarjalci vsebin in razvijalci. Nekatere države so se posebej angažirale pri pridobivanju nomadov, saj ti običajno v državi tudi trošijo. Zlasti cenejše in urejeno države so privlačne za digitalne nomade iz bogatih držav, kar pa lahko ima tudi negativne vplive in povzroča gentrifikacijo. Dotok ljudi z visokimi dohodki lahko podre razmerja v lokalnem okolju in povzroči zvišanje cen osnovnih dobrin, denimo strehe nad glavo.