Trump preprečil Broadcomov prevzem Qualcomma

Matej Huš

13. mar 2018 ob 18:25:42

Lani napovedani prevzem Qualcomma, ki ga je želel izpeljati Broadcom, se ne bo zgodil. Več kot 100 milijard dolarjev težak prevzem (po neuradnih podatkih kar 117 milijard) je ustavil ameriški predsednik Donald Trump. Po njegovem mnenju bi bil singapurski nakup Qualcomma škodljiv za ameriško nacionalno varnost. Ukaz o zaustavitvi prevzema je podpisal včeraj pozno zvečer. Broadcomove delnice so po objavi pridobile tri odstotke, Qualcommove pa so padle za skoraj štiri odstotke.

Če bi prevzem uspel, bi dobili tretjega največjega proizvajalca čipov, za Intelom in Samsungom. Broadcom ima bogato zgodovino prevzemov in raste prav z njimi, medtem ko ima Qualcomm močnejši razvojno-raziskovalni oddelek. Glede na težave Qualcomma zaradi številnih tožb in izgube Appla kot pomembne stranke so mnogi videli prevzem kot zelo pozitiven za podjetje. Intel pa se je po neuradnih podatkih precej ustrašil prevzema in začel resno razmišljati, da bi sam kupil kar cel Broadcom, saj bi bil dvojec Qualcomm-Broadcom zelo močen na področju čipov za vse mobilne in pametne naprave.

Trump seveda ni prvi predsednik, ki bi preprečil kakšen prevzem zaradi varnostnih razlogov. Tudi njegov predhodnik Obama je to počel; prepovedal je na primer prevzem ameriškega tehnološkega podjetja, ki ga je želel kupiti kitajski investicijski sklad. Broadcom pa se je seveda odzval z besedami, da ne vidijo nobene grožnje za ameriško varnost, če bi se prevzem izpeljal.