Tudi Google in Waymo začela uporabljati avtonomne tovornjake

Matej Huš

10. mar 2018 ob 09:43:59

Medtem ko ima Tesla električne tovornjake, ima Googlov Waymo avtonomne. Waymo je Googlovo podjetje, ki razvija samovozeče avtomobile. V Phoenixu že vozijo samovozeči taksiji. Del programa pa so tudi samovozeči tovornjaki, ki bodo kmalu začeli voziti po Atlanti, so sporočili iz Wayma. Sprva jih bodo uporabljali za lastne potrebe, kar pomeni za dostavo v Googlove podatkovne centre.

Waymo je avtonomne tovornjake že preizkušal v Kaliforniji in Arizoni, sedaj pa se začenja naslednja faza tega projekta. Tovornjaki ne bodo vozili več zgolj v testne namene, temveč bodo obenem opravljali tudi praktično delo, to je dostavo. Seveda ne bodo v prometu čisto sami, saj bodo zraven še vedno sedeli vozniki, ki bodo lahko v krizni situaciji prevzeli nadzor. Končni cilj je razviti tovornjak, ki se bo sam znašel tudi v gostem in nepredvidljivem mestnem prometu. Tovornjaki bodo uporabljali enake algoritme in opremo kot ostala Waymova vozila brez človeka.

Konkurenca seveda ne počiva. Pisali smo že o mladem podjetju Embark, ki uporablja avtonomne tovornjake za vožnjo tovora po avtocestah. V začetku tega tedna je tudi Uber sporočil, da v Arizoni začenja dostavo s samovozečimi tovornjaki. Starsky Robotics je še eno podjetje, ki je uspelo izpeljati 100 kilometrov vožnje s tovornjakom, ne da bi se nadzornik dotaknil krmila. Vsi ti tovornjaki imajo za skrajno silo v kabini še človeka, a cilj ga je odstraniti. Glede na množičen razvoj se bo to zgodilo kmalu.