Tesla začela preizkušati tovornjak Semi

Matej Huš

8. mar 2018 ob 21:57:00

Tesla je svoj električni tovornjak obljubila šele za prihodnje leto, a nekaj delujočih primerkov seveda že imajo. Iz tovarne baterij v Nevadi sta proti Teslini tovarni v Kaliforniji namreč včeraj odpeljala polno naložena tovornjaka Semi, kar je prva komercialna vožnja tega tovornjaka, je na Instagramu zapisal Elon Musk, izvršni direktor Tesle.

Spomnimo, da je Tesla tovornjak Semi napovedala novembra lani, prodajati pa ga bo začela leta 2019. Semi naj bi imel domet 800 kilometrov in nosilnost 36 ton, celo v 5-odstotni klanec pa bo zmogel peljati s hitrostjo 100 kilometrov na uro. Tovornjaki bodo torej na uradni krstni vožnji potovali med Sparksom v Nevadi na nadmorski višini 1340 metrov, se povzpeli na prelaz Donner na višini 2200 metrov, in obmorskim Fremontom v Kaliforniji. Mesti sta oddaljeni slabih 400 kilometrov, tako da bi tovornjaki povratno potovanje ravno še zmogli z enim polnjenjem.

Medtem ko Tesla intenzivno reklamira svoj prihajajoči Semi, pa je aktualnejše vprašanje, kaj se dogaja s Teslo 3. Avtomobil, za katerega je Tesla pobrala ogromno prednaročil, namreč še vedno izdelujejo prepočasi. Naročil imajo za vsaj 400.000 prodanih vozil, po zadnjih aktualnih podatkih (iz konca februarja) pa jih še vedno proizvedejo zgolj okrog 1000 na teden.