Provizije za transakcije v bitcoinih spet normalne

Matej Huš

20. feb 2018 ob 18:57:41

Po decembrski vročici, ko so zaradi naraščajoče vrednosti bitcoina in preobremenjenosti omrežja potrebne provizije za uspešno izvrševanje transakcij dosegle tudi 30 dolarjev, se je situacija z ohlajanjem trga umirila. Provizije se ponovno gibljejo okrog dolarja, s čimer se bitcoinu vrača osnovna funkcija, to je poceni in hiter prenos denarja.

Provizije so dosegle šestmesečni minimum, saj so padle pod dolar. Njihova višina pada že dober mesec in se bo kmalu stabilizirala okrog ravni, ki smo jih gledali v začetku lanskega leta, to je med 10 in 50 centi. Razlogov za upad je več.

Največ je k temu pripomoglo počasno spuščanje zraka iz decembrskega balona, zaradi česar je transakcij manj. Tedaj se je vsem mudilo čim hitreje kupiti bitcoine ali jih kam prestaviti, sedaj pa se je vrnilo potrpljenje. Drugi zelo pomemben dejavnik pa je prilagoditev uporabnikov. Medtem ko se Segregated Witness še vedno ni uveljavil in ga uporablja manj kot šestina transakcij, Lightning pa še čakamo, so za prenose med borzami ljudje začeli uporabljati druge kriptovalute. Ethereum, litecoin, bitcoin cash in druge imajo nižje provizije in krajši potrditveni čas. Malo je k umiritvi razmer pripomogel tudi umik nekaterih trgovcev, ki so nehali sprejemati bitcoin - tak primer je Valve na Steamu. Ljudje so tudi čisto praktično ugotovili, da je mogoče v eno transakcijo stisniti več plačil različnim denarnicam, s čimer se prej ni nihče ukvarjal, ker se ni bilo treba.

Vse to je pripomoglo k temu, da so prenosi bitcoinov ponovno hitrejši in predvsem cenejši. Kako dolgo bo trajalo trenutno zatišje, pa je odvisno od popularnosti kriptovalut in predvsem njihovih tečajev. Če se bo december ponovil, lahko provizije hitro spet zrastejo. Vrednost bitcoina je z decembrskih 20.000 dolarjev vmes padla na 6.000 dolarjev, sedaj pa se giblje okrog 11.000 dolarjev.