Kriptovalute skrivališče premoženja tudi med ločitvami

Matej Huš

15. feb 2022 ob 16:30:33

V ZDA se pojavlja čedalje več ločitev, pri katerih je imel eden izmed zakoncev večje količine kriptovalut, ki so po začetku ločitvenega postopka izpuhtele, piše The New York Times. Kakor so ljudje včasih skrivali denar pod žimnico in kasneje na bančnih računih v tujini, so dandanašnji kriptovalute prikladno skrivališče. Zaradi tega cveti tudi industrija forenzičnih analitikov blockchaina, ki iščejo domnevno izginule kriptovalute.

Kriptovalute namreč v nasprotju s pogostim prepričanjem niso neizsledljive. Velja prav nasprotno; vse transakcije so javne in zapisane v verigi blokov (blokchain), niso pa javno znani lastniki denarnic, ki sodelujejo. Težavo pa predstavlja dejstvo, da je sredstva moč zaseči le s poznavanjem gesla oziroma zasebnega ključa. Pri nekaterih ločitvah so v igri veliki zneski, tudi več milijonov, saj številni bitcoini izvirajo iz nižjih zneskov izpred mnogo let, ki so sčasoma z rastjo tečaja pridobili vrednost.

Četudi kriptovalut včasih ni moč zaseči, pa se odvetniki prek sodišč pogosto obračajo na popularne menjalnice. To so potem obvezane razkriti obstoj računov in transakcije, kar lahko dokazuje, da so zakonci vsaj nekoč imeli kriptovalute in kam so jih prenesli. Od tam jim potem forenziki lahko sledijo.

Pri tem velja misliti tudi na prihodnost. S povečevanjem popularnosti kriptovalut, spletnih bank in ostalih razpršenih načinov lastništva se povečuje tudi tveganje, da ob smrti posameznikovega premoženja ne bi v celoti našli. Zato ni odveč pomisliti, da bi vso premoženje (morda skupaj z dostopnimi kodami) opisali na kakšnem seznamu v sefu.