Potekli patenti za MPEG-2

Matej Huš

14. feb 2018 ob 19:21:51

Potekli so še zadnji ameriški patenti, ki so pokrivali standard MPEG-2, zatorej ga je odslej mogoče prosto uporabljati. Standard MPEG-2 je temeljil na več patentih, zadnji še veljavni pa je bil ameriški patent 7,334,248, ki je potekel danes. Po MP3, ki je postal prost lani, je to naslednji zgodovinsko izjemno pomemben standard, ki ga lahko odslej implementiramo brezplačno.

Čeprav ima MPEG-2 že precej dolgo brado in lahko danes video učinkoviteje stiskamo H.264 ali H.265, je MPEG-2 še vedno široko uporaben. Zaradi združljivosti s staro strojno opremo, predvsem pa zaradi hitrejšega stiskanja, kar je pomembno zlasti pri digitalni distribuciji žive slike oziroma prenosov, se še vedno pogosto uporablja. V nekaterih državah, denimo v Maleziji in na Filipinih, so patenti za MPEG-2 še veljavni.

V praksi za končne uporabnike velike razlike ne bo. Načeloma proizvajalcem strojne opreme ni treba več plačevati licenčnin, če seveda nimajo od prej z MPEG LA pogodb z daljšo veljavnostjo. Ali bodo prihranke prenesli na svoje stranke ali zadržali zase, je drugo vprašanje. Načeloma gre za dolar ali dva po napravi, tako da velikih sprememb ne more biti (za poceni predvajalnik DVD je licenčnina 2 dolarja). Podporo za MPEG-2 pa bi lahko dobile tudi številne starejše naprave (denimo Roku), ki jo zaradi pravnih razlogov doslej programsko niso podpirale.

Zanimiv primer je Windows 8 (in tudi 10), ki nima podpore za predvajanje DVD-filmov brez dodatne programske opreme. Razlog so bili prav patenti. Evropski VLC, po drugi strani, je to podpiral.