MPEG LA zbral patente 12 podjetij, ki domnevno pokrivajo VP8

Matej Huš

31. jul 2011 ob 19:58:30

MPEG LA je februarja pozval podjetja, ki imajo v lasti patente, ki bi lahko pokrivali v kodeku VP8 (to je video del WebM, ki je ena možnost v standardu HTML5), da jih do 18. marca predložijo na vpogled. Tako bi dobili pregled nad patentno pokritostjo WebM, ustvarili bi lahko konzorcij, ki bi dobival licenčnine od uporabnikov WebM, če bi se izkazalo, da format ni prost, itn. Ko se je rok iztekel, MPEG LA ni dal nobene uradne izjave o uspehu akcije. Zato so na Streaming Media izvedli intervju prek elektronske pošte z njihovim tiskovnim predstavnikom.

V MPEG LA so bili razmeroma skopi, a nekaj so le izdali. Dvanajst podjetij je predložilo patente, ki so bili ocenjeni kot ključni za VP8. Koliko je teh patentov in kaj pokrivajo, niso izdali. Kateri patenti so ključni, so ocenili neodvisni izvedenci. Sedaj lahko podjetja, ki so jih predložila, ustvarijo konzorcij (patent pool), kateremu se lahko vedno pridružijo lastniki drugih ključnih patentov za VP8. Konzorcij olajša licenciranje in pobiranje licenčnin za uporabo patenta.

Za zdaj še niso sprejeli nobenih odločitev. Če se bodo odločili za zahtevo po licenciranju, je vsekakor pričakovati, da Google ne bo stal križem rok, saj bo poizkusil zaščiti svojo investicijo, za katero so s prevzemom On2 odšteli 105 milijonov dolarjev.