Ameriško pravosodno ministrstvo in tožilstvo preiskujeta MPEG LA

Matej Huš

5. mar 2011 ob 07:08:47

Februarja je organizacija MPEG LA objavila poziv vsem lastnikom patentov, ki bi se lahko izkazali za bistvene pri implementaciji VP8, ki bo verjetno eden izmed podprtih video formatov v prihajajočem standardu HTML 5, da jih do 18. marca predložijo na vpogled. MPEG LA želi vzpostaviti portfelj patentov, ki bi zahteval od podjetij plačevanje licenčnine za uporabo kodeka. To je v nasprotju s trudom Googla, ki je leta 2010 kupil prvotnega razvijalca VP8 podjetje On2 in kodek napravil odprtokoden ravno zato, da bi bil brezplačen. V ZDA so se zato ta teden začele preiskave zoper MPEG LA, saj Ministrstvo za pravosodje in Državno tožilstvo v Kaliforniji sumita, da želi MPEG LA spodkopati format VP8.

MPEG LA ni ne potrdil ne zanikal informacij o začetku preiskave. Dejali pa so, da ne želijo uničenja konkurence in da zgolj ponujajo svoje storitve že obstoječim lastnikom patentov. Prav tako so komentarje zavrnili na ministrstvu, tožilstvu, v Microsoftu, Googlu in Applu.

Po neuradnih informacijah organizaciji MPEG LA očitajo, da želi ohromiti sprejetje standarda z ustvarjanjem pravne negotovosti o njegovem statusu, kar se tiče patentne pokritosti. Trenutno za uporabo VP8 ni potrebno plačati nobenih licenčnin, a MPEG LA si prizadeva za spremembo tega statusa, saj so objavili poziv za zbiranje patentov, ki bi lahko pokrivali v VP8 uporabljene tehnologije.