Berlinsko sodišče: Facebookova uporaba osebnih podatkov nezakonita

Matej Huš

12. feb 2018 ob 19:25:00

Berlinsko okrožno sodišče je odločilo, da je Facebookova uporaba osebnih podatkov svojih uporabnikov nezakonita, ker predhodno ni pridobil informiranega soglasja. Združenje nemških potrošniških organizacij (VZBV) je bilo od leta 2015 v sporu s Facebookom. Očitalo mu je, da uporabnikov ne obvesti o obsegu zbiranja podatkov na primeren način, hkrati pa privzeto omogoči deljenje informacij in možnosti za nastavitev višje stopnje zasebnosti zakoplje globoko v središče za nastavljanje.

Facebook se na odločitev lahko pritoži in bo to skoraj zagotovo tudi storil. A za zdaj velja, da je Facebook nezakonito uporabljal osebne podatke, ker ni imel informiranega soglasja za obdelavo. Primer je aplikacija za pametne telefone, kjer je lokacijska funkcija avtomatično aktivirana. Drugi primer je vidnost profila v splošnem internetu, torej možnost, da ga najdejo Googlovi in ostali pajki; Facebook je privzeto omogočil to možnost. Vse te kljukice za odpovedovanje zasebnosti, ki jih Facebook privzeto nastavi in jih moramo potem ročno spreminjati, so nične, je odločilo sodišče.

Preširoko so zapisani tudi pogoji uporabe. V njih je pavšalno zapisano, da lahko Facebook uporablja ime in fotografijo uporabnika v komercialne in sorodne namene. Takšno široko in neopredeljeno soglasje ne šteje za informirano soglasje in nima pravne veljave. Prav tako je zanimiva odločitev, da Facebookova politika obvezne prijave z resničnim imenom ni zakonita. Sodišče meni, da mora imeti vsakdo pravico storitev uporabljati anonimno ali s psevdonimom.

Je pa sodišče pritrdilo Facebooku, da njegova izjava, da je storitev brezplačna in da bo takšna vedno tudi ostala, ni zavajajoča. VZBV meni, da to ne drži, saj uporabniki plačujejo za uporabo z lastnimi osebnimi podatki. VZBV je že napovedal pritožbo, enako bo bržkone storil tudi Facebook. Sodba ima posledice za Facebook v Nemčiji, kjer je zakonodaja glede zasebnosti med strožjimi.