Italijanski kriptoborzi BitGrail ukradli za 120 milijonov evrov kriptovalut

Matej Huš

11. feb 2018 ob 19:23:50

Italijanska kriptomenjalnica BitGrail, ki je bila ena večjih borz za trgovanje s kriptovaluto RaiBlocks oziroma Nano, je izgubila 17 milijonov te valute, kar predstavlja skoraj 120 milijonov evrov. Na spletni strani so zapisali, da so nepooblaščene transakcije povzročile izgubo navedene količine kriptovalute nano, ki je predstavljala večinski del njihovih zalog. Ostalo jim je le okrog štiri milijona te kriptovalute. Ostale kriptovalute, s katerimi se je še trgovalo na tej spletni strani, so ostale nedotaknjene. Incident so že prijavili policiji, do razjasnitve dogajanja pa so začasno onemogočili pologe in dvige vseh kriptovalut.

Čeprav smo šele februarja, je to že drugi veliki vdor letos. Spomnimo, da je minuli mesec Coinchek izgubil za kar pol milijarde dolarjev kriptovalute NEM. Lani je bil žrtev 60-milijonske tatvine tudi slovenski Nicehash. Toda medtem ko sta Coincheck in Nicehash vsaj zagotovila, da bodo komitenti poplačani, je ustanovitelj BitGraila Francesco Firano na Twitterju zapisal, da ni moč pričakovati 100-odstotne povrnitve. Nano je sicer manj pomembna kriptovaluta, katere dnevni promet znaša 43 milijonov evrov, z njo pa trgujejo le na kakšnem ducatu borz. Kriptovaluta je bila ustanovljena leta 2015 pod imenom RaiBlocks in je lani, podobno kot vse druge kriptovalute, skokovito porasla. Od 0,16 evra v začetku decembra je do konca leta zrasla na 30 evrov, sedaj pa se giblje okrog 6-7 evrov.

BitGrail je sedaj insolventen. Situacija je dodatno zapletena, ker so bili razvijalci kriptovalute nano in upravljavci strani BitGrail včasih povezani. Kasneje se je prijateljstvo skisalo. Medtem ko BitGrail obtožuje razvijalce, da je bil vdor posledica napake v protokolu, razvijalci odgovarjajo, da je varnostna luknja izključno BitGrailova odgovornost. Dodajajo, da jih je Firano kontaktiral in predlagal, da bi v ledgerju popravili transakcije tako, da bi vrnili kriptovaluto nazaj k borzi. Razvijalci tega nočejo storiti, hkrati pa so izrazili bojazen, da naj bi bil BitGrail insolventen že dlje časa, a je Firano to prikrival.