Ko je Kodak napovedal kriptovaluto, je delnica poskočila

Matej Huš

10. jan 2018 ob 17:01:45

Pred dvajsetimi leti so podjetja omenila internet in tečaji njihovih delnic so ponoreli. Dandanes v podobni vlogi najdemo kriptovalute in kriptožetone, ki so obnoreli svet. Kodak, ki je pred leti skoraj umrl, je sporočil, da bodo izdali lastno kriptovaluto in hkrati omogočili najem strojev za rudarjenje bitcoinov. Delnica je takoj po objavi zrasla za več kot sto odstotkov.

Kodak bo izdal kriptovaluto z imenom KodakCoin. Namenjena bo fotografom, ki jo bodo lahko uporabljali pri zaščiti svojih del. KodakCoin bodo žetoni v novem sistemu KodakOne za zaščito digitalnih del, saj bodo podatke o avtorstvu fotografij hranili z veriženjem blokov (blockchain). V izjavi za javnost je še cel kup drugih popularnih izjav, med drugim da bo to omogočalo novo ekonomijo za plačevanje fotografom in nakup njihovih del, da bo v enotni evidenci (general ledger) mogoče zapisati podatke o avtorstvu fotografij itd. Javna ponudba žetonov (ICO) bo potekala 31. januarja. Nekateri strokovnjaki ob tem opozarjajo, da ni čisto jasno, zakaj bi bil KodakCoin boljši način zaščite avtorskih del od trenutnih, saj težava ni v nepoznavanju avtorskih pravic, temveč v nespoštovanju.

Še zanimivejša pa je druga najava iz Kodaka. Na sedežu podjetja bodo postavili namenske stroje za rudarjenje bitcoina, ki jih bo moč najeti. Kodak pojasnjuje, da imajo na voljo veliko zelo poceni elektrike, zato lahko rudarijo ceneje od povprečnega človeka doma. KashMiner je precej zaželen; trenutno oddajajo 80 enot, kmalu pa jih dobijo še 300. Uporabniki bodo vnaprej plačali računsko moč, ki jo bodo potem lahko uporabili za rudarjenje bitcoinov. Pri trenutnih cenah bitcoina je to zelo dobičkonosno početje, saj bi za 4000 dolarjev računske moči v dveh letih dobivali 500 dolarjev bitcoinov mesečno.