Nova težava Strave z zasebnostjo

Matej Huš

7. feb 2018 ob 20:16:00

Strava, ki ponuja aplikacijo za spremljanje fizične aktivnosti, se je vnovič znašla na naslovnicah zaradi težav z zasebnostjo. Konec minulega meseca smo poročali, kako so vojaki nevede na internet nalagali posnetke svojih aktivnosti, iz česar se je dalo ugotoviti lokacije in delovanje baz ter pogoste poti patruljiranja. Če so si bili ti krivi sami, saj niso vključili zasebnosti, pa nova težava ni krivda uporabnikov. Raziskovalci so ugotovili, kako je mogoče identificirati domači naslov uporabnikov, četudi ti uporabljajo funkcijo za njegovo prikrivanje. Strava je že obljubila nadgradnjo.

Kdor začne teči ali kolesariti doma in se tja tudi vrne, bo na objavljenih poteh svojih aktivnosti razkrival svoj domači naslov. Če si tega ne želi, Strava ponuja funkcijo njegovega zakrivanja. V okolici doma pot ni prikazana, kar bi moralo zadoščati za nekaj zasebnosti. A izkaže se, da to ni tako preprosto.

Pogled na zemljevid na desni strani pokaže problem. Kadar je pot krožna, je iz začetne in končne točke sorazmerno enostavno ugotoviti, kje je center cone prekrivanja in s tem naslov uporabnika. Četudi se včasih to ne izide, je mogoče z analizo več vadb celo natančno določiti domovanje. Problem je bila rigidna funkcija, saj je Strava omogočala izbiro radija prikrivanja le osminke, četrtinke, treh osmink, polovice in petih osmink milje. To pomeni, da smo z malo poizkušanja lahko ugotovili natančen obseg kroga in potem njegovo središče.

Stravo so raziskovalci iz podjetja Wandera o tej težavi obvestili že lanskega junija, a ker se ni zgodilo nič, so sedaj podrobnosti razkrili javnosti. Strava je sedaj obljubila popravek. Za razumne ljudi pa še vedno velja, da je najbolj v celoti izključiti javno deljenje svojih aktivnosti.