Ameriški vojaki z aplikacijo za vadbo razkrivajo vojaške skrivnosti

Matej Huš

29. jan 2018 ob 18:58:02

Strava je priljubljena aplikacija za spremljanje vadbe, ki jo lahko povežemo s pametnimi telefoni in drugimi pametnimi napravami. Te dni pa buri duhove, ker so jo na delovnem mestu uporabljali tudi vojaki, zaradi česar so se sedaj na internetu znašli zanimivi zemljevidi ameriških vojaških baz po vsem svetu. Ameriška vojska zadevo že preverja.

Že lanskega novembra je Strava na internetu objavila anonimizirane zemljevide vseh vadb, ki so jih opravili njeni uporabniki. Šlo je za 27 milijard kilometrov, ki jih je njenih 27 milijonov uporabnikov v zadnjih dveh letih preteklo ali preplavalo. Tako imenovan Global Heat Map je zanimiv, ker si lahko pogledamo, kje ljudje najpogosteje vadimo in dobimo morda kakšno zanimivo idejo. Avstralski študent Nathan Ruser pa je sedaj ugotovil, da je v resnici na ta način mogoče dobiti tudi zanimive informacije o ameriških vojaških bazah. Njihove lokacije so načeloma znane in s sateliti precej dobro poslikane, manj poznano pa je dogajanje v njih in njihova zgradba.

Zemljevidi, ki jih je objavila Strava, lepo prikazujejo, kje se vojaki najpogosteje in najhitreje gibljejo, kje so počasnejši in kam ne zahajajo. Ker je aplikacija popularnejša pri Zahodnjakih kakor drugod, se ameriške baze na Bližnjem vzhodu čudovito svetijo. Precej jasno je mogoče videti tudi, kod vojaki patruljirajo in kako pogosto.

Ob tem Stravi kaj dosti ne moremo očitati, ker aplikacija ponuja zasebnostni način, pri katerem se podatki ne delijo naokoli. Objavili so samo tisto, kar so ljudje odkljukali kot javno (res pa je, da je treba zasebnost posebej nastaviti). Prav tako objavljeni podatki ne omogočajo identifikacije posameznikov.