NSA prisluškuje celotnim Bahamom

Matej Huš

20. maj 2014 ob 19:00:02

Izvedeli smo že, da NSA v nekaterih državah beleži vse telekomunikacije. Poleg Avstrije in Iraka ter še štirih držav s skupno 250 milijonov prebivalstva so taki tudi Bahami, ugotavljamo. Na tej otoški državi NSA prestreza, snema in arhivira vsak pogovor prek mobilnega telefona.

Gre za del programa SOMALGET, ki so ga vzpostavili brez védenja bahamske vlade. SOMALGET, ki so ga na Bahame podtaknili v sodelovanju z Agencijo za pregon drog (DEA), je del že znanega MYSTIC-a, ki vohuni tudi v Mehiki, Filipinih in Keniji, le da tam spremlja le prometne podatke. Bahami so si tako podrobno prisluškovanje prislužili zaradi pomembnih prometnih tokov pri tihotapljenju droge, ki vodijo skoznje. SOMALGET omogoča hranjenje posnetkov pogovorov za dobo 30 dni, ko jih je mogoče po želji ponovno predvajati ali trajno arhivirati, če se za to pokaže potreba.

Problematično je, da je NSA za prisluškovanje uporabila DEA, ki ima tradicionalno dobre stike z istorodnimi agencijami po svetu, kar pride zelo prav pri pregonu trgovine z mamili. Sedaj se čedalje jasneje kaže, da DEA svojih aktivnosti ne omejuje le na pregon trgovine z mamili, ampak tudi prisluškuje in pomaga NSA.

Postavlja se vprašanje, zakaj bi NSA prisluškovala prav Bahamom, saj razen nekaj mamilarskih poti resne nevarnosti ne predstavljajo. V internih dokumentih so zapisali, da so Bahami s 400.000 prebivalci odličen poligon za testiranje zmogljivosti novega sistema, saj SOMALGET deluje tudi še v vsaj eni neodkriti državi.