Lov na ruske čarovnice na Twitterju se nadaljuje

Matej Huš

1. feb 2018 ob 19:29:51

Medtem ko v ZDA potekajo uradne preiskave, ali in v kolikšni meri so Rusi vplivali na predlanske predsedniške volitve, tudi Twitter analizira, kaj se je dogajalo. Doslej so identificirali 3814 profilov, ki so povezani z Internet Research Agency (IRA). Gre za rusko podjetje, ki se ukvarja z ustvarjanjem javnega mnenja na internetu. Obvladujejo na tisoče profilov na več družbenih omrežjih, zanje pa dela več kot tisoč plačanih blogerjev in komentatorjev.

Twitter je začel obveščati ljudi, ki so v preteklosti interagirali s katerim izmed teh računov. Več kot 1,4 milijona ljudi bo dobilo obvestilo, da so v preteklosti citirali, retvitali, odgovarjali na komentirali na objave na teh ruskih profilih. Obveščajo tudi tiste, ki so sledili kateremu izmed teh profilov. Twitter je bil namreč že jeseni poklican tudi na zagovor pred Kongres, kjer so obljubili redno obveščanje o rezultatih svoje preiskave dogajanja na Twitterju pred ameriškimi volitvami.

Pričakovati je, da se bo z nadaljevanjem preiskave še povečalo število odkritih ruskih profilov in s tem tudi ljudi, ki so bili v stiku z njimi. Po trenutnih dokazih je 0,016 odstotka vseh profilov na Twitterju pod nadzorom ruskih manipulantov. Twitter pa se seveda bori proti vsem zlorabam računov, ne le ruskim. Kot pravijo v Twitterju, vsak teden zaprejo več kot 6,4 milijona sumljivih profilov, kar je 60 odstotkov več kot pred tremi meseci. Problem se torej povečuje. V ta namen izdatno uporabljajo tudi strojno učenje in nevronske mreže, ki jih učijo prepoznavati šaro.