Samsung prehitel Intel

Matej Huš

31. jan 2018 ob 21:41:58

Kot smo lani napovedovali, je Intel resnično padel s prestola. Po 24 letih se Intel poslavlja z vrha lestvice proizvajalcev čipov, saj ga je lani tudi uradno prehitel Samsung. Čeprav podjetji ne pokrivata istih niš, pa sodita v isto kategorijo. Intel je lani ustvaril rekordnih 63 milijard dolarjev prihodkov, a mu to ni pomagalo, saj jih je Samsung kar 69 milijonov dolarjev.

Samsung tako že dolgo ni več zgolj proizvajalec poceni televizorjev, temveč največji igralec na trgu čipov za pomnilnik in flash. V resnici je danes kar težko najti pametni telefon, ki nima Samsungovega pomnilnika. Intelovi procesorji x86 imajo po drugi strani precej bolj ozko odmerjen prostor, saj jih najdemo večinoma v osebnih računalnikih in strežnikih, kjer resda predstavljajo 90-odstotni tržni delež. Seveda to ni edini Intelov izdelek, a Samsung po drugi strani proizvaja še vse od televizorjev do zaslonov za pametne telefone.

Posebej zabavno je dejstvo, da je Intel v 60. letih v resnici odprl trg pomnilnika, a so ga v 90. letih zapustili, ker je konkurenca z Daljnega vzhoda postala premočna. Samsung je tu zgradil pravi imperij, Intel pa je šele nedavno ponovno začel proizvajati pomnilnik. Samsung pa je začel hoditi v zelje tudi Intelu, saj proizvaja tudi procesorje za mobilne telefone in Qualcommove strežnike. Samsungu je seveda izdatno pomagala tudi lanska podražitev čipov DRAM in NAND, ki so zaradi velikega povpraševanja kar dvakrat dražji.