Konec neke ere: Intel ni več največji proizvajalec čipov

Matej Huš

30. jul 2017 ob 19:06:25

V računalništvu je malo stvari res večnih, a ena izmed trdnejših resnic je bila dolga desetletja, da je največji proizvajalec čipov Intel. AMD še vedno brca in na nekaterih področjih nudi kakovostne rešitve za zelo malo denarja, na mobilnem področju je struja ARM zelo močna, a Intel je vendarle veljal za največjega. Intel seveda ne proizvaja le procesorjev, temveč tudi druge polprevodniške čipe, denimo flash. Toda položaj na vrhu se ima spremeniti, kažejo najnovejši podatki. Četrt stoletja dolgo Intelovo vladavino bo prekinil Samsung.

Najočitneje spremembe napovedujejo rezultati zadnjega četrtletja, ki jih podjetja pospešen objavljajo te dni. Samsung je v zadnjih treh mesecih s prodajo čipov (in ne celotni koncern) zaslužil 7,2 milijarde dolarjev ob prihodkih 15,8 milijarde dolarjev. Intelovi prihodki so znašali zgolj 14,4 milijarde dolarjev, dobiček pa 3,9 milijarde dolarjev. Z drugimi besedami - Samsung je dokončno prehitel Intel. Že v prvem letošnjem četrtletju je Samsung ustvaril več dobička kakor Intel, a je imel še nekoliko manjše prihodke, sedaj pa ga je prehitel v obeh kategorijah.

V resnici gre za pričakovano dogajanje, saj Intel nikoli ni uspel zares osvojiti trga mobilnih naprav. Čeprav je poizkušal s svojimi Atomi, ni bil nikdar kos čipom ARM, katerih največji proizvajalec je prav Samsung. Naprav, kjer je pomembna varčnost in ne surova moč, je čedalje več. Pametnim telefonom se pridružujejo raznorazne zapestnice in druge pametne prenosne naprave, na vrata pa trka cel spekter internet stvari (IoT). To seveda ne pomeni, da se Intelu pišejo črni časi, saj bo na področju delovnih postaj in zlasti procesorjev x86 še lep čas edina smiselna rešitev. Po drugi strani Samsungu pomagajo tudi drugi čipi, zlasti pomnilniški in polprevodniški (flash), kjer na trgu vlada prava mrzlica, ki deloma spominja na balon.

Strokovnjaki si zato niso enotni, ali je sprememba na vrhu trajna, ali pa se bosta Samsung in Intel spet zamenjala. A za zdaj velja, da smo po davnem letu 1992 dočakali prvo spremembo na vrhu. Intel ni več največji proizvajalec čipov.