Rambus z lastnimi čipi

Matej Huš

18. avg 2015 ob 14:42:09

Kdor dlje časa spremlja trg računalniškega pomnilnika, se bo gotovo spomnil podjetja Rambus. Njegovih izdelkov sicer ne vidite v nobenem računalniku, a podjetje je znano po tožbah in eksotičnem pomnilniku RDRAM iz časov Pentiuma 4. Intel ga je sprva uporabljal, a se je kot pravi standard kmalu uveljavil konkurenčen SDRAM. V sodnih dvoranah pa je bil Rambus redni gost, saj praktično ni proizvajalca, ki ga v svojih 25-letni zgodovini še ni tožil. V zadnjih letih se je Rambus nekoliko unesel, trg pomnilnika pa se je toliko konsolidiral, da so se začeli analitiki resno spraševati o vzdržnosti Rambusovega poslovnega modela, ki je v celoti temeljil na licenciranju tehnologije. Reševalo ga je dejstvo, da ima še vedno nekaj pomembnih patentov za dizajn DRAM-a.

Očitno so imeli prav, saj je Rambus napovedal, da bodo začeli prodajati lastne čipe, še vedno pa bodo obdržali tudi prodajo licenc. Podpredsednik podjetja Ely Tsern je dejal, da gre za pomemben mejnik v razvoju podjetja, saj bodo lahko na trg vstopali bistveno hitreje. To je res, a po drugi strani bo moral Rambus zelo paziti, da ne bo konkuriral lastnim strankam in jim odžiral tržnega deleža. Za zdaj bodo prodajali čipe RB26 R+DDR4 v obliki RDIMM (Registered DIMM) in LRDIMM (Load Reduced DIMM), ki so namenjeni uporabni v strežnikih. Rambus bo proizvajal tako RCD-čip (Register Clock Driver) kot tudi predpomnilniške čipe za LRDIMM. LRDIMM in RDIMM omogočata uporabo večje količine pomnilnika, kot bi zaradi omejitev v procesorjev grajenih krmilnikov bilo mogoče s klasičnim pomnilnikom, ker med krmilnik in čip vnašata en ali dva vmesna nivoja s predpomnilnikom.

Rambus se resda podaja v prodajo lastnih čipov, a to še ne pomeni, da jih bodo fizično ulivali. Rambus bo dejansko proizvodnjo odstopil podizvajalcem (torej bo fabless manufacturer), kot to na primer počnejo AMD, Nvidia ali Qualcomm. Rambus bo torej dizajniral celoten čip, proizvedli pa ga bodo drugi. Prav tako Rambus ne bo prodajal fizičnih pomnilniških modulov - njegove čipe bodo na svoje module vgradili drugi proizvajalci, npr. Hynix, Samsung ali Micron.