Tetris je star 30 let

Matej Huš

8. jun 2014 ob 12:32:38

Redko se na naših straneh spomnimo obletnice izdaje kakšne igre, a Tetris je dostojanstvena izjema. Izjemno popularno igro so ustvarili Aleksej Pažitnov, Dimitrij Pavlovski in Vadim Gerasimov, izšla pa je 6. junija 1984. Pažitnov, ki je delal na moskovskem računalniškem centru Sovjetske akademije znanosti je skupaj s Pavlovskim Tetris sprogramiral za terminal Elektronika 60M, Gerasimov pa ga je priredil za platformo IBM PC. To je bil ključ do uspeha, saj je Tetris na IBM PC postal ogromna uspešnica in prvi kos razvedrilne programske opreme, ki jo je Sovjetska zveza izvozila v ZDA.

Toda uspeh ni bil hipen, saj Tetris prvih nekaj let ni imel pretiranega uspeha. Po verziji za IBM PC leta 1985 se je počasi širil po Sovjetski zvezi in šele leta 1987 je dosegel Zahodno Evropo in ZDA, potem ko so jo odkrili in se zanjo navdušili na Madžarskem. Do danes so prodali več kot 170 milijonov igre Tetris, ki ji popularnost še vedno ne usiha.

Današnja različica je seveda precej drugačna od prvotne, saj Tetris leta 1984 - mimogrede, to je skovanka iz besed tetromina in tenis - sploh ni imel grafične podpore, ampak je uporabljal kar znake ASCII. Bistvo ni v grafiki, temveč v algoritmu in igralnosti, ki sta znana vsem. Pri tetrisu gre za zlaganje različnih tetromin (če dovolimo rotacije, translacije in inverzije, jih je pet, brez inverzij - kakor pri tetrisu - pa sedem), ki jih lahko vrtimo in premikamo med padanjem proti tlem. Cilj igre je v celoti zapolniti vrstico s tetrominami, ki v tem primeru izgine, preostanek pa pade eno vrstico niže. Ko se igra stopnjuje, padajo tetromine vse hitreje.

Tetris je imel zaradi zapletene in dolge zgodovine cel kup založnikov, najbolj znana pa je verzija Nintenda. Leta 1996 ustanovljena The Tetris Company v lasti Pažitnova in Henka Rogersa je kasneje pridobila pravice do rabe blagovne znamke Tetris, a Tetrisovih klonov niso nikoli izrinili. Tetris še vedno drži rekord kot igra, ki je bila prenesena na največ platform, kar je zabeleženo tudi v Guinnessovi knjigi rekordov.