Applove novosti na WWDC: macOS Sierra, iOS 10, watchOS 3

Matej Huš

14. jun 2016 ob 08:22:42

Apple je na letošnji Worldwide Developer Conference (WWDC), kot je že v navadi, predstavil precej novosti, ki nam jih bodo počasi dostavljali do konca leta. Videli smo, kaj bodo prinesli macOS (vanj se bo prelevil trenutni Mac OS X), iOS, watchOS in tvOS v novih verzijah.

Najprej k največji spremembi. Po dolgih letih se znamka Mac OS X, ki vsako leto dobi višjo decimalko, umika. Nov operacijski sistem se bo imenoval macOS Sierra, bo pa to isto kot Mac OS X 10.12 po starem sistemu poimenovanja. Kot smo pričakovali že mesece, bo v njem Siri našla pot na namizne računalnike, kjer bo znala iskati, ustvarjati opravila, pripravljati seznami predvajanja itd. Zadeva bo zelo podobna Cortani v Windows 10, čeprav ne Microsoft ne Apple tega ne bosta naglas izrekla. Dobrodošla novotarija je tudi Apple Pay, ki končno prihaja na mace. Druge novosti bodo še Universal Clipboard, ki bo končno omogočil izmenjavo odložišča med maci in napravi z iOS - v obe smeri. Funkciji Continuity in Auto-Unlock sedaj omogočata avtomatični odklep računalnika (brez gesla), če v bližino pridemo z Applovo pametno uro. Optimized Storage bo poskrbel za odlaganje starih, manj pogosto uporabljenih datotek v iCloud in s tem manjšo zasedenost lokalnega diska ter druge načine čiščenja (začasne datoteke, medpomnilnik, koš itd.). Novi sistem bo prinesel tudi nov datotečni sistem APFS (Apple File System), ki bo zamenjal HFS+. Beta pride julija.

Kar se tiče iOS 10, bomo beto prav tako dobili julija, ki bo na voljo kot brezplačna nadgradnja za vse podprte naprave. V iOS 10 bomo našli prenovljen nadzorni center z interaktivnimi obvestili, Siri pa je še pametnejša, saj zna poklicati Uber ali Lyft, telovaditi z nami, pošiljati denar s Square Cash, bolje upravljati sporočila in na primer podpira vnos besedila v več jezikih brez spremembe tipkovnice. Zemljevidi bodo prek Maps Extensions na voljo drugim razvijalcem. Prenovljena je tudi storitev Apple Music, v kateri bo glasbo laže najti, News bo omogočal nakup naročnine na nekatere medije (denimo New York Times). Zanimiva novost je prepis prejetih glasovnih klicev in izboljšan filter spama. Aplikacija za sporočila je dobila vizualno dodelavo in vrsto bolj (podpora rokopisu) ali manj uporabnih (samodejna oznaka besed za zamenjavo s sličicami) funkcij. Z iOS 10 se bodo morali posloviti iPhone 4S, iPad 2, iPad Mini, iPad tretje generacije in iPod Touch pete generacije, ki so prestari, da bi ga dobili. S tem se počasi izteka doba 32-bitnih procesorjev, saj so podprti le še A6 v iPhone 5 in 5C ter iPad4. V iOS 11 naj bi podpirali le še 64-bitne procesorje.

Pametne ure bodo dobile novo verzijo operacijskega sistema watchOS 3. Tu je glavna izboljšava hitrost, saj naj bi bil kar sedemkrat hitrejši od watchOS 2. Uporabniški vmesnik je prenovljen, lažje pa je tudi menjanje ozadij. Dodali so možnost klica številke za nujne primere (911 v ZDA), če dlje časa držimo stranski gumb, ki lahko tudi samodejno pošlje nekatere prednastavljene informacije. Velik poudarek je na uporabi kot pripomoček za vadbo, saj ima watchOS več možnosti za izmenjavo podatkov in rezultatov z vadbe. In če bomo pod stresom, lahko uporabimo aplikacijo Breathe, ki nam predpiše ritem dihanja za pomiritev.

Pametne televizije imajo tvOS, ki dobi z novo verzijo izboljšano iskanje, Siri in prijavljanje. Siri sedaj pozna več kot 650.000 naslovov filmov in nadaljevank, po katerih zna opisno iskati. Prenovlje Apple TV Remote (aplikacija za iOS) bo imel vse funkcije kot fizični upravljalniki, Apple TV pa bo imel vse aplikacije, ki jih prenesemo na napravo z iOS.