LG-jev novi prvak je G5

Matej Huš

21. feb 2016 ob 22:33:02

Jutri se v Barceloni uradno začne letošnji Mobile World Congress, a že na predvečer tega dogodka se vrstijo predstavitve prihajajočih novosti. LG ni nobena izjema, zato so pokazali, kakšen bo njihov prihodnji pametni telefon LG G5, ki bo imel hudo konkurenco v obliki iPhona 7 in Galaxyja S7. Toda tudi LG je pripravil nekaj lepih presenečenj.

G5 se morda res sliši kot naslednik G4, kot je bil G4 naslednik G3 in ta verzije pred tem, a imena lahko varajo. G5 ima dvoje pomembnih novosti - modularno zgradbo in kovinsko ohišje. LG G5 ima prosto ležišče, kamor lahko vstavimo, kar najbolj potrebujemo. Trenutno so pokazali le dva modula, in sicer CAM Plus (samodejna izostritev, zaklenitev osvetlitve in fizične gumbi za vklop, zaslonko, snemanje in približevanje ter dodatna baterija s kapaciteto 1200 mAh) ter Hi-Fi Plus (Hi-Fi predvajalnik glasbe), obljubljajo pa jih še več.

V notranjosti najdemo Qualcommov Snapdragon 820, 4 GB pomnilnika, 32 GB prostora, režo microSD, baterijo s kapaciteto 2800 mAh, na zunanjosti pa seveda zaslon z ločljivostjo 2560 x 1440 in diagonalo 5,3 palca. Kameri sta seveda dve - zadnja s 16 milijoni točk (78-stopinjski objektiv) ter sprednja z osmimi milijoni točk (135-stopinjski širokokotni objektiv). Dodatne malenkosti so USB C, NFC, Bluetooth in cela abeceda Wi-Fi (a, b, g, n, ac). Vse skupaj povezuje Android 6.0. Telefon ves čas osvetljuje majhen del zaslona, tako da lahko vsakokrat brez dotikanja vidimo, koliko je ura, napolnjenost baterije in obvestila, kar nas stane 0,8 odstotka baterije vsako uro.

Potem pa so tu še prijatelji. LG si je namreč zamislil celo skupino naprav, ki se skupno imenujejo LG Friends. To je na primer 360 CAM, ki je kamera za snemanje 360-stopinjskih posnetkov (v resnici dve 13-MP širokotni kameri, baterija 1200 mAh, 4 GB pomnilnika, trije mikrofoni). Ali pa 360 VR (naglavni komplet za navidezno resničnost, ki se povezuje izključno na G5), Rolling Bot (kotaleča kamera), Smart Controller (za nadzor letalnikov), Tone Platinum (kvalitetne naglavne Bluetooth slušalke) ipd. V prihodnosti pričakujemo še več teh prijateljev, vsem pa je skupno, da dopolnjujejo LG G5.