Več kot polovica pranja kriptovalut se odvije prek 270 naslovov

Matej Huš

16. feb 2021 ob 00:00:48

Kriptovalute so anonimne le na prvi pogled, saj so vse transakcije javne (ne pa tudi lastniki vpletenih denarnic), če pa želimo na koncu vsebino pretopiti v klasične valute, sled ostane v menjalnici. Zaradi tega je zelo dobičkonosna dejavnost pranje kriptovalut, ki ga ponuja več spletnih strani. Preiskava, ki so jo izvedli pri Chainalysis, je pokazala, da se več kot polovica pranja odvije prek 270 naslovov, kar predstavlja sorazmerno ozko grlo, ki bi ga lahko organi pregona pobliže pogledali.

Tipične storitve za pranje kriptovalut so kriptomenjalnice, spletne igralnice, mikserji in finančne storitve z neposredno podporo za kriptovalute, po možnosti v državah z bežnim nadzorom. In kriptovalut, ki jih imetniki želijo oprati, ni malo, saj lahko izvirajo iz spletnih prevar, izsiljevalskih virusov, prodaje prepovedanega blaga itd.

V letu 2020 je bil obseg transakcij s kriptovalutami, ki imajo nezakoniti vir, približno dve milijardi dolarjev. Od tega so jih 75 odstotkov oprali prek 1867 naslovov, 55 odstotkov pa prek zgolj 270. V primerjavi z letom 2019 je koncentracija naslovov večja, torej bi jih moralo biti teoretično laže loviti. Največ kriptovalut se opere v ZDA, Rusiji in na Kitajskem - kar je razumljivo, saj so to največje države.