Skype dobiva šifriranje in snemanje klicev

Matej Huš

16. jul 2018 ob 22:07:33

Prav zanimivo je, da Skype že 15 let nima funkcije snemanja klicev. Funkcija, ki jo tudi Skype for Business pozna že nekaj časa, doslej še ni prišla na vrsto. Šele v poletni nadgradnji osme verzije bo Microsoft v Skype dodal snemanje klicev, šifriranje klicev, sporočil in deljenih datotek in nekatere druge novosti. Stari Skype 7 bo nehal delovati septembra.

Skype ima trenutno okrog 300 milijonov uporabnikov, a se je rast ustavila. Konkurenca v obliki Applovega FaceTime, Facebookovega Messengerja in WhatsAppa je zavzela preostali del trga. Lani je zato Microsoft Skype vizualno prenovil, sedaj pa prihajajo še dodatne funkcije. V Skypu 8.0 bomo že takoj opazili podporo za HD-video (v konferenčnih klicih omejitev na 24 ljudi), povabila, potrdila o branju sporočila itd.

Toda bistveni novosti sta šifriranje in snemanje klicev. Za šifriranje se bo uporabljal protokol Signal, ki se bo uporabljal za šifriranje klicev, sporočil in prenesenih datotek. Signal podpira šifriranje od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end), tako da prisluškovanje ni mogoče. Snemanje klicev, za kar je bilo treba doslej uporabljati druge pripomočke, bo vgrajeno v samega odjemalca. Ob začetku snemanja bo Skype vse sodelujoče o tem obvestil.