Modernejši računalniki so res videti počasnejši

Matej Huš

1. jan 2018 ob 12:44:36

Marsikdo ima občutek, da moderni računalniki in telefoni preprosto niso tako odzivni, kot so bili starejši. Čeprav so neprimerno zmogljivejši, pri vsakdanjem rokovanju te hitrosti nekako ne vidimo. Ali je to res, se je odločil ugotoviti Dan Luu, ki je na več različno starih sistemih ugotavljal, kolikšna je zakasnitev med pritiskom na tipko na tipkovnici in izpisom znaka na zaslonu. Dogajanje je snemal s kamerama, ki zmoreta 240 in 1000 sličic na sekundo, in izvedel preprost preizkus. Rezultat potrjuje domneve, da so bili starejši sistemi odzivnejši.

Luu je ugotovil, da se je najhitreje odzival Apple 2e, pa tudi sicer so bili najhitrejši modeli iz 70. in 80. let. Če želimo današnje računalnike narediti tako odzivne, se moramo zateči k nekaterim trikom, kot je na primer dvig frekvence osveževanja. Luu pojasnjuje, da je Apple 2e najhitrejši zaradi več razlogov - uporablja efektivno frekvenco branja tipkovnice 556 HZ (danes 100-200 Hz), ima hiter zaslon s katodno cevjo (8,3 ms) in namensko vezje za obdelavo vnosov prek tipkovnice. Današnji sistemi so bistveno kompleksnejši, kar kljub večji hitrosti prinese slabšo odzivnost. Vseeno pa vse ni čisto črno, zaključuje, saj se v zadnjem času odzivnost spet izboljšuje - najslabše je bilo okrog preloma tisočletja. Luu je analiziral tudi pametne telefone in tablice ter ugotovil, da so Applove naprave odzivnejše od Androidnih. Približa se jim le BlackBerry.

Ali je odzivnost pomembna? Je. Razlika med 50 in 200 milisekundami za tipkanje besedil sicer ni kritičnega pomena, je pa definitivno opazna, kot kaže spodnji video.