AMD ustanovil Radeon Technologies Group

Matej Huš

13. sep 2015 ob 15:27:25

AMD ima že dlje časa težave s svojimi procesorji, ki so obtičali generacijo za Intelovimi, čemur razumljivo sledi tudi padanje tržnega deleža. Ker so se težave pojavile tudi na trgu grafičnih kartic, so pri AMD-ju reagirali in korenito reorganizirali oddelek za grafične čipe. Ustanovili so Radeon Technologies Group, ki ga bo vodil Raja Koduri.

Koduri je sprva delal pri S3, kasneje pa je prestopil k ATI-ju. Ko je AMD leta 2006 prevzel ATI, je postal tehnični direktor za grafične čipe. Leta 2009 je zapustil AMD in postal direktor oddelka za grafično arhitekturo pri Applu, kjer je gradil linijo Retina, predlani pa se je vrnil k AMD-ju.

Radeon Technologies Group bo še vedno sodil pod AMD, a bo de facto samostojna enota. Ko je AMD leta 2006 kupil ATI, ga je v celoti pripojil, saj je bil cilj izdelati zaključeno procesno enoto z integriranim grafičnim delom (APU), kjer pa ni uspel nadigrati konkurence. Sedaj grafični oddelek ponovno dobiva avtonomijo. Kot je povedala Lisa Su, ki je lanskega oktobra prevzela vodenje AMD-ja, bo Radeon Technologies Group lahko bolj osredotočen, fleksibilen in odziven, kar je ključno v današnjem svetu. Poleg tradicionalnega trga igralcev iger namreč postajata čedalje pomembnejša navidezna resničnost in razširjena resničnost (VR ter AR).

Neuradno pa se omenja celo možnost prodaje grafičnega oddelka. V tem primeru je temeljita ločitev od ostalih delov podjetja prvi korak, da se lahko o tem sploh začnejo resno pogovarjati s potencialnimi investitorji. Končni rezultat je odvisen od AMD-jevega uspeha na grafičnem trgu. To je že drugi resen indic, da je razdelitev podjetja zelo mogoča.