Walt Disney kupuje 21st Century Fox

Matej Huš

15. dec 2017 ob 18:35:56

V ZDA se obeta eden največjih prevzemov, saj bo Walt Disney za 52,4 milijarde dolarjev kupil večji del 21st Century Fox, ki ga obvladuje Rupert Murdoch. Medtem ko bo Walt Disney kupil v glavnem razvedrilni del (filmski in televizijski studii, šport, investicije v drugih podjetjih), bo preostanek, ki ga tvorijo med drugim Fox News, Fox Business, FS1 in FS2, oddvojen v novoustanovljeno podjetje Fox, ki se bo ukvarjalo z novicami. To med drugim pomeni tudi, da bo del studia 20th Century Fox postal del Walt Disney Studios, preostanek pa se o ukvarjal v glavnem s filmi za internetno distribucijo. Velikih šest bo postalo velikih pet. Poleg tega je del prevzema še 39-odstotni delež v Skyju, FX, National Geographic, Star Indio in Tata Sky, pa tudi spletni Hulu.

Rupert Murdoch, eden najvplivnejših ljudi v medijskem svetu, je dejal, da je razdelitev in delna prodaja 21st Century Foxa potrebna, da se bodo lažje kosali s spletnimi konkurenti in novimi oblikami oglaševanja. Transakcija bo papirnata, saj bo prevzem v celoti plačan z delnicami. Lastniki Foxa bodo dobili 25-odstotni delež v novem, povečanem Disneyju. Ta se mora boriti z Amazonom, Netflixom in ostalimi spletnimi velikani, ki so spremenili način, kako ljudje (ne) gledajo televizijo.

Glavno vprašanje je, ali se bo nekdaj nezaslišani prevzem sploh smel zgoditi. Podjetji sta dejali, da naj bi bil končan v 12-18 mesecih. Toda to je odvisno od privoljenja regulatorjev trga, ki recimo v ZDA nedavno niso dovolili, da bi AT&T kupil Time Warner za 85 milijard dolarjev. Sindikat scenaristov (Writers Guild of America West) združitvi nasprotuje.