AT&T prevzel Time Warner

Dare Hriberšek

15. jun 2018 ob 17:35:23

Končan je medijski prevzem desetletja, težak 85 milijard ameriških dolarjev, ki se je začel že poldrugo leto pred tem. Le nekaj dni nazaj, je nakup Time Warnerja odobrilo ameriško zvezno sodišče, potem ko mu je nekaj časa nasprotovalo zvezno pravosodno ministrstvo. S pretežnim argumentom, da bi združitev povzročila zvišanje cen pri končnih uporabnikih. A je tudi to na koncu dalo svoj pristanek in odstopilo od nadaljnjih sodnih postopkov.

Komunikacijski gigant je tako v svoje roke dobil precejšen zalogaj tamkajšnjih medijev, tako zabavnih kot informativnih, med njimi denimo HBO, Warner Bros in CNN. Združitev je ves čas postopka imela veliko nasprotnikov, saj utegne na medijskem trgu povzročiti celo vrsto konfliktov interesov. Zlasti so zaskrbljeni lastniki drugih medijev, ki so se zdaj znali v precej slabšem položaju, saj bo AT&T, kot največji ponudnik spleta, TV ter telefonskih storitev, lahko privilegirano propagiral svoje vsebine. Ni zanemarljivo, da je združitvi že od samega začetka nasprotoval tudi predsednik Donald Trump.

A pretresov za medijski trg v ZDA še ni konec; te dni je Comcast, ki že ima v lasti NBC Universal, v želji prehiteti Disney, oddal ponudbo, vredno 65 milijard dolarjev, za nakup vsega filmskega in televizijskega gradiva, ki ga ima v lasti 21st Century Fox.