Bo PS3 prehitel in preživel konkurente?

Primož Resman

10. mar 2010 ob 08:45:11

Dave Mercer, analitik pri Strategy Analytics Connected Home Devices, nekoliko presenetljivo meni, da bo do konca življenjske dobe trenutne generacije konzol najuspešnejši Sonyjev PlayStation 3, ki bo najverjetneje tudi preživel oba svoja konkurenta, Xbox 360 in Wii.

Mnenje je presenetljivo s stališča dosedanjih prodajnih rezultatov, saj je Sony trdno na zadnjem, tretjem mestu s 33,5 milijona prodanih konzol. Microsoft ima relativno lepo prednost z 39 milijoni prodanih Xbox 360, medtem ko je Nintendov Wii daleč spredaj s 67,45 milijona prodanih konzol. Skupno število prodanih konzol v celotni življenjski dobi naj bi za PS3 po mnenju Mercerja znašalo 127 milijonov, medtem ko naj bi se Wii prodal v le 103 milijonih primerkih.

Svoje mnenje je podkrepil z nedavno upočasnitvijo prodaje Wiijev, ki naj bi svoj vrhunec doživeli že prihodnje leto. Xbox 360 in PS3 naj bi največje število aktivnih uporabnikov dosegla šele nekje med letoma 2012 in 2014. Za letošnje leto je napovedal tudi 9% upad prodaje konzol, saj naj bi letos prodali 17,5 milijona Wiijev, 14 milijonov PlayStation 3, 10,5 milijona Xbox 360 ter relativno močnih 5,5 milijona starejših PlayStationov druge generacije. S tem mnenje ponovno postane nekoliko sumljivo, saj se ekonomija pobira, leto 2009 pa je bilo eno izmed slabših v preteklosti. V oči bode tudi kar 30% manjša prodaja Xboxov v primerjavi s PS3, kar je prav tako v nasprotju s preteklostjo in ~5,5-milijonsko prednostjo Microsofta.

Omenimo še, da je Sony za PlayStation Network dosegel dogovor za predvajanje visoko-ločljivostnih filmov z vsemi šestimi velikimi studii. Šesterica (20th Century Fox, Walt Disney Pictures, Paramount Pictures, Universal Pictures, Warner Bros. in Sony Pictures Entertainment) bo sprva ponujala 19 filmov, ki jih bo mogoče kupiti oz. najeti, med njimi pa so npr. Star Trek, District 9 in Inglourious Basterds. Sony je prekinil tudi več kot deset let trajajočo tradicijo izdajanja iger le za osebne računalnike in svoje konzole, saj so zagnali različico strategije PoxNora za Facebook. Igranje PoxNore je brezplačno, šlo pa naj bi le za prvo izmed mnogih Sonyjevih adaptacij svojih iger za Facebook.