Bitcoin spet blizu rekordov

Matej Huš

17. okt 2021 ob 13:08:15

Kljub težavam kriptovalut na Kitajskem, kjer so jih kratko malo prepovedali, bitcoin zadnje tedne doživlja preporod. V zadnjem mesecu je pridobil 50 odstotkov vrednosti in se ustalil tik nad 60.000 dolarji, s čimer se je povsem približal aprilskemu zgodovinskemu vrhu. S tem je povsem izničil izgube, ki jih je utrpel po septembrski odločitvi za prepoved na Kitajskem. Eden izmed razlogov za zadnjo rast je pričakovana odločitev ameriškega regulatorja trgov SEC (Securities and Exchange Commission), ki naj bi kmalu izdal dovoljenje za trgovanje s skladi, ki stavijo na terminske pogodbe za bitcoin. V zadnjih treh mesecih je bitcoin skorajda podvojil svojo vrednost.

V preteklosti je SEC prepovedal ustanovitev kotirajočih skladov (ETF), ki bi sledili ceni bitcoina. Prihajajoči skladi pa ne bodo klasični ETF-ji, temveč bodo sledili terminskim pogodbam (futures). SEC je doslej trdil, da so kriptovalute preveč tvegane za investitorje, da bi jih ponujali v obliki ETF-jev, ki jih kupujejo tudi nepoučeni vlagatelji. Še zlasti SEC skrbijo možnosti za manipulacije in vprašanje likvidnosti. Navsezadnje je bitcoin v minulih letih že naredil 74-odstotno izgubo ali pa 305-odstotno rast. Tako brutalni nihaji so v drugih naložbenih razredih redkost.

A direktor SEC-a Gary Gensler je naklonjen kriptovalutam in je v preteklosti na MIT-u celo poučeval koncept veriženja blokov. Čeprav je v preteklosti označeval kriptosvet kot divji zahod, gre iz njegovih izjav sklepati, da bo SEC pozitivno odločil o prijavah VanEcka in Valkyrieja. V drugih državah, tudi v Kanadi in delu Evrope, so skladi s kriptovalutami že dovoljeni.