Z Nvidio vedno sije sonce

Matej Huš

9. dec 2017 ob 02:10:22

Navajeni smo že, da je z modernimi orodji mogoče fotografije zelo popraviti, a da lahko iz dneva naredimo noč in iz dežja sonce, je vseeno osupljivo. Nvidia je predstavila rezultate razvoja nevronskih mrež GAN (generative adversarial networks), s katerimi uspešno počne prav to. Čudež se zgodi, ko povežemo dve nevronski mreži, ki sta se izučili vsaka svoje obrti. Če se ena nevronska mreža uči prepoznavanja cest, druga pa pogleda ponoči, lahko z njuno kombinacijo fotografijo ceste podnevi spremenimo v nočno.

Ta teden je Nvidia objavila precej podroben znanstveni članek (napisan je bil že pred meseci) in na konferenci predstavile dosežke, ki so s tem dosegljivi. Možnosti so praktično neomejene, odvisne so le od tega, s čim smo nevronske mreže urili. Fotografijo okolice podnevi lahko spremenimo v nočno, poletno sončno v oblačno, deževno ali sneženo, fotografijo tigra lahko spremenimo v leoparda ipd., ter vse skupaj tudi v obratni smeri.

GAN-e so razvijala že številna podjetja in številni raziskovalci, a Nvidiini predstavljajo velik napredek zato, ker terjajo bistveno manj nadzora in sodelovanja ljudi pri urjenju. Če bi želeli GAN naučiti spreminjanje dnevnega kadra v nočnega, bi si moral ogledati veliko fotografij, ki so bile posnete ob obeh časih iz istega zornega kota. Glavna prednost Nvidiinih GAN je lažje delo, saj ne potrebujemo tako natančno posnetih in ročno označenih podatkov za urjenje.