Na CMU pokazali izpopolnjen način izdelave video fotomontaž

Matej Huš

12. sep 2018 ob 18:14:19

V začetku leta je na internetu završalo, ko se je pojavilo orodje za preprosto izdelavo video fotomontaž (deepfake), ki je izrabljalo računsko moč grafičnih procesorjev v modernih računalnikih. Internetno občestvo je novost takoj zgrabilo in po pričakovanjih je bil rezultat razmah fotomontirane pornografije. Raziskovalci s Carneige Mellon University (CMU) so sedaj predstavili nov način za izdelavo še bolj vernih fotomontaž.

V posnetku na YouTubu so pokazali, kako lahko iz Johna Oliverja naredijo Stephena Colberta, iz Martina Luthra Kinga Baracka Obamo in iz slednjega Donalda Trumpa. Mogoče so tudi abstraktnejše metamorfoze, denimo iz Johna Oliverja v žabca ali med dvema vrstama cvetov. Tudi ta metoda uporablja pristope umetne inteligence, da prenese "slog" ene osebe v drugo. Metodo so predstavili na konferenci European Conference on Computer Vision (ECCV 2018), ki do petka poteka v Münchnu.

Metoda uporablja posebno vrsto nevronskih mrež GAN (generative adversarial networks). Gre za par algoritmov, ki delujeta v nasprotnih smereh. Eden (diskriminator) išče razlike in diskrepance v posnetku, medtem ko drugi (generator) ustvari posnetke, ki ustrezajo določenemu videoposnetku. Sprva zmaguje prvi, ko pa se generator dovolj nauči, postajajo posnetki čedalje bolj realistični. Metoda Recycle-GAN, ki jo uporabljajo, uporablja dvojno "prevedbo". Algoritem najprej pretvori osebo A v tarčo B, potem pa tarčo B nazaj v A. Primerjava izhodnega in končnega rezultata je merilo za uspešnost prevedbe, s tem pa tudi vsakega postopka vmes posebej.

In niso več tako daleč časi, ko tudi videoposnetkom ne bomo mogli več zaupati. Kakor je Photoshop "uničil" absolutno verodostojno fotografije, bo deepfake pokopal videoposnetke.