Volkswagnov menedžer v ZDA obsojen na sedem let zapora zaradi afere z izpusti

Matej Huš

7. dec 2017 ob 23:18:38

Oliverja Schmidta, ki je bil v ameriški podružnici Volkswagna vodja enote za skladnost in so ga zaradi škandala z goljufanjem pri emisijah aretirali januarja, je ameriško sodišče obsodilo na najvišjo mogočo kazen. Nemški državljan se je s tožilstvom pogodil in izrekel za krivega, zato mu je grozila kazen do največ sedmih let zapora in največ 400.000 dolarjev globe. Sodišče mu je prisodilo maksimum.

Čeprav so Schmidtovi odvetniki še na zaključni obravnavi poizkusili izposlovati čim milejšo kazen in je Schmidt sodišču poslal pismo, kjer je dejal, da ga je lastno podjetje izigralo, sam pa da je ravnal po navodili nadrejenih, to ni pomagalo. V zaporu bo preživel sedem let, plačal pa bo še 400.000 dolarjev globe. Obsojen je bil kršitve zakona o čistem zraku in zavajanja ameriške vlade. To je šele druga obsodba zaradi omenjene afere. Ameriški inženir je bil avgusta obsojen na 40 mesecev zapora, medtem ko nihče izmed ostalih obtoženih ni v ZDA. Nemčija pa svojih državljanov ne izroča ZDA.

Tudi Schmidt si je za aretacijo kriv sam, saj je bil premeščen v Nemčijo že pred tem. V ZDA je pozimi prispel na počitnice z družino, potem pa so ga na letališču pred odhodom nazaj v Nemčijo aretirali. Sodišče je poudarilo, da je bil Schmidt ključen mož v celotni aferi, kar pa sam zanika in pravi, da je zgolj žrtveno jagnje, saj so se odločitve sprejemale na višjih instancah. Ni pa nobenega dvoma, da je Schmidt potem aktivno sodeloval pri zavajanju ameriških oblasti in goljufanju na testih. Celotna afera z goljufanjem pri izpustih NOx je Volkswagen doslej stala že okrog 30 milijard evrov.