Apple WWDC: Mac in OS X

Primož Resman

11. jun 2013 ob 00:51:42

Kot je običajno za Applove prireditve, na katerih predstavijo obilico novosti, so tokratno otvoritveno predstavitev razvijalske konference WWDC začeli s statistiko. Tokrat so se pohvalili predvsem z odlično predstavo svoje trgovine za mobilni operacijski sistem iOS. Poročali smo že, da so nedavno presegli kar 50 milijard namestitev aplikacij na vseh napravah. To so zdaj ponovno poudarili in z veseljem povedali, da so v petih letih, kolikor let je odprta trgovina, razvijalcem izplačali že 10 milijard dolarjev. Polovico tega zneska so izplačali v zadnjem letu dni. Sicer je v trgovini že 900.000 različnih aplikacij, od tega 375.000 namenjenih izključno iPadom.

Del predstavitve, posvečene Macom in OS X-u, so prav tako začeli s statistiko le-teh. Od lanske predstavitve so prodali 28 milijonov kopij OS X 10.8 (Mountain Lion), kar pri 72 milijonih uporabnikov Macov pomeni 35 % penetracijo najnovejše različice. A ta v kratkem ne bo več najnovejša.

Pri Applu so se tokrat soočali s težavo, kako poimenovati novo različico, saj jim imen velikih mačk zmanjkuje. V šali jih je zaskrbelo, da bodo zaradi tega zamudili datum izida in se nato, ponovno v šali, odločili poimenovati novo izdajo Sea Lion. V resnici bo OS X 10.9 namreč prekinil tradicijo poimenovanja po velikih mačkah, saj bo nosil kodno ime Mavericks. Gre za pomemben surferski 'spot' v Kaliforniji - prav ta zvezna država, dom Appla v ZDA, je namreč postala osnova za kodna imena operacijskih sistemov naslednjih deset let.

OS X Mavericks prinaša nekaj dobrodošlih novosti pri upravljanju z operacijskim sistemom. Začeli so s Finderjem (Razsikovalec v svetu OS X), ki prinese brskanje v zavihkih in oznake datotek oz. dokumentov. Zavihki bodo lahko združeni v enem oknu, ali pa bo vsaka mapa še vedno odprta v ločenem oknu. Popolnoma enako, kot pri brskalnikih torej. Z oznakami bo iskanje po datotekah bistveno lažje, saj bo npr. mogoče prikazati oblak ene (ali več) oznak, datotekam pa bo oznake mogoče dodajati tako, da se jih bo zgolj potegnilo v okno, v katerem je prikazana želena oznaka.

OS X Mavericks bo izboljšal izkušnjo za uporabnike z več monitorji, ki iz dneva v dan postajajo pogostejša izbira nekoliko zahtevnejših uporabnikov. Vsak monitor bo po novem imel menijsko vrstico na vrhu zaslona (ta je v OS X fiksna in skupna vsem oknom) ter dock z bližnjicami na dnu zaslona. Poleg fizično priključenih zaslonov bo zdaj sliko kot na dodatnem zaslonu mogoče prikazovati tudi na LCD televizorju, povezanem prek AirPlaya, torej popolnoma brezžično. Uporabi na več monitorjih hkrati je bil prilagojen še Mission Control, ki omogoča hiter pregled in menjavanje med odprtimi okni. Novost je še, da se bodo opozorila, ki bi se sicer pokazala na zaslonu zaklenjene naprave z iOS-om, pokazala tudi v obvestilnem centru OS X, kjer bo mogoče z opozorili tudi upravljati (npr. odgovoriti na sporočilo, zbrisati e-pošto, ...).

OS X Mavericks bo še bolj prijazen predvsem prenosnikom, saj naj bi izboljšali upravljanje s procesorjem, ki bo tako lahko očitno bistveno več časa preživel v brezdelju (in porabljal manj energije), neaktiven del pomnilnika aplikacije pa bodo stisnili, in tako pridobili prostega. Z malo zlobe bi lahko napovedali, da bistvenih preskokov v količini pomnilnika na novih Macih letos še ne bo.

Safari je očitno močno pohitren (in je obenem varčnejši od konkurence), prinaša zaznamke v stranskem meniju, kjer se skriva tudi možnost spremljanja Twitterja. Safari naj bi bil po novem pravzaprav precej omejen odjemalec za Twitter. V OS X Mavericks je prenovljen še odjemalec za pošto, koledar, z iOS so prenesli iBooks in Maps, itd., vsem aplikacijam pa je skupno, da dizajn ne vsebuje več umetnih tekstur usnja, lanenih tkanin in drugih posnetkov iz resničnega sveta. Napovedi modernejšega izgleda se tako napovedujejo. OS X Mavericks je za razvijalce že zdaj na voljo v beta različici, končna verzija pa naj bi bila nared jeseni.

Predstavitev se je nadaljevala z MacBook Airi. Celotna linija je 'popolnoma' prenovljena, govori se o obljubah celodnevne avtonomije. Vsi modeli bodo jasno opremljeni z novimi Intelovimi procesorji Haswell, kar je daleč od presenečenja. Prav od tu, poleg mnogo višje grafične zmogljivosti, pride večina prihrankov pri porabi baterije, ki omogoča daljšo avtonomijo. 11-palčni model naj bi tako zdržal do 9, 13-palčni pa do 12 ur med polnjenji oz. do 10 ur ob gledanju filmov z iTunes. Vsi modeli bodo opremljeni z novim standardom za brezžična omrežja, WiFi 802.11ac in s pogoni SSD, kot je to običajno. Zasloni očitno ostajajo enaki, torej MacBook Air še vedno ne bo v različici Retina.

Novi prenosniki so že na voljo, od 1000 dolarjev za 128-gigabajtni, 11-palčni model oz. od 1100 dolarjev za enako prostoren, 13-palčni model. V osnovni izdaji je dodatnih 128 GB prostora vrednih 200 ameriških dolarjev. S posebnim naročilom je prostornino diska mogoče povečati na 512 GB, medtem ko je namesto osnovnih 4 GB (zato stiskanje pomnilnika v novem OS X-u) mogoče naročiti sistem z 8 GB pomnilnika, kar je dobrodošla sprememba v svetu Ultrabookov.

Velika novost v svetu Macov je tokrat nedvomno popolnoma prenovljen Mac Pro. Lahko bo prišlo še do manjših sprememb, saj bo dokončno predstavljen šele kasneje letos, a se je vseeno videlo splošno zasnovo (je pokončne, cilindrične oblike, na hitro podobno Braunovemu kavomatu KF 20), medtem ko smo izvedeli še, da zaseda zgolj osmino prostora starega Mac Proja, je opremljen z Intelovimi procesorji Xeon iz serije E5 (do 12 niti, torej do 6 jeder), s parom AMD-jevih grafičnih kartic FirePRO, podpira pomnilnik ECC, je opremljen s Thunderboltom druge generacije (s kar 6 priključki), ima 4 priključke USB 3.0 in podpira zaslone z ločljivostjo 4k. Za hrambo podatkov bo poskrbel pogon SSD na vodilu PCIe. Zasnovan je jasno v ZDA, kjer bo tudi, zanimivo, izdelan.

Poleg nove ikone je iCloud dobil še oblačni iWork, ki od zdaj naprej ponuja konkurenco Googlovi storitvi Docs (oz. zdaj Drive). V brskalniku bo namreč mogoče ustvarjati oz. urejati dokumente (Pages), razpredelnice (Numbers) in predstavitve (Keynote). Oblačna različica očitno podpira tudi Microsoftove datoteke, saj se pri Applu zavedajo, da svet večinoma še vedno živi v okolju Office. Podprti so brskalniki Safari, Chrome in IE, beta različica za razvijalce je na voljo zdaj, medtem ko bo končna različica na voljo kasneje letos.

Predstavitev se je seveda nadaljevala z iOS-om, a več o tem v ločenem prispevku.