Nemčija prepovedala pametne ure za otroke

Matej Huš

17. nov 2017 ob 21:20:57

Nemška Zvezna agencija za omrežja (Bundesnetzagentur) je na seznam prepovedanih igrač uvrstila pametne ure za otroke z možnostjo prisluškovanja, ki so se v zadnjem času pojavile na trgu. Zakaj bi otroci, stari do 5 do 12 let, potrebovali pametne ure z internetno povezavo, ostaja uganka. A nekateri starši so jih svojim otrokom kupili, kar pa prinaša ogromna varnostna tveganja. Evropska potrošniška organizacija (BEUC) je že minuli mesec opozorila, da so te igrače neprimerne, ker imajo GPS in internetno povezljivost. Napadalec jih zlahka obvlada in prisluškuje dogajanju v bližini, spremlja podatke o lokaciji ali pa oddaja lažno lokacijo in staršem s tem prikrije dejansko lokacijo ure (in otroka).

Četudi so številni starši te pametne ure kupili, da bi bolje zaščitili svojega otroka in ga spremljali na vsakem koraku, so v resnici ti izdelki nasprotje tega. Norveška organizacija za zaščito potrošnikov je analizirala štiri takšne pametne ure (Gator 2, Tinitell, Viksfjord in Xplora) ter ugotovila, da so prav vse luknjičave. FBI je minuli mesec izdal tudi splošno opozorilo, da so vse pametne naprave, ki jih nosimo ali imamo doma, varnostno tveganje.

Nemška prepoved prodaje tovrstnih izdelkov in apel staršem, naj uničijo že kupljene, sta potemtakem logična. Povsem enako je bilo namreč tudi s pametnimi otroškimi lutkami.